Tidak juara bukan satu malapetaka

LONDON, 2 Jan – Pep Guardiola tidak percaya musim pertamanya sebagai pengurus Manchester City seharusnya dilihat sebagai satu kegagalan jika dia tidak dapat membawa pasukan itu memenangi Liga Perdana.

Guardiola memenangi liga dalam musim pertamanya di Barcelona dan Bayern Munich, tetapi pasukan City yang dikendalikannya ketinggalan 10 mata di belakang Chelsea dan di tangga kelima selepas kekalahan 1-0 di Liverpool.

Dia tidak melihat memenangi liga sebagai musim permulaan dan penamat City, dan berkata dia menikmati cabaran baru menjadi pemburu berbanding diburu.

“Kami memiliki banyak yang ditekankan, ‘Oh, jika anda tidak memenangi Liga Perdana, ia tidak akan menjadi musim yang bagus,’ dia memberitahu wartawan selepas kekalahan menjelang Tahun Baru di Anfield.

“Tidak, dalam kedudukan itu kami akan menganalisis apa yang berlaku pada akhir musim, apa yang bagus, apa yang tidak bagus. Sekarang mari fokus ke atas perlawanan seterusnya menentang Burnley.

Reaksi Pep Guardiola (kiri) ketika pemainnya, Fernandinho (kanan) cuba menghalang oleh Sadio Mane dari Liverpool dalam aksi kedua buah pasukan di Anfield. – AP
Reaksi Pep Guardiola (kiri) ketika pemainnya, Fernandinho (kanan) cuba menghalang oleh Sadio Mane dari Liverpool dalam aksi kedua buah pasukan di Anfield. – AP

“Saya akan selalu berada di atas, Barcelona dan Bayern Munich. Tetapi, ini adalah lembaran baru dalam kerjaya saya sebagai pengurus untuk menanganinya dan saya bersedia untuk mencubanya bersama pasukan ini.”

Chelsea berada di kemuncak dengan berbekalkan 13 kemenangan berturut-turut, tetapi Guardiola tidak percaya kelebihan mata mereka tidak dapat diatasi.

“Saya pernah ketinggalan sembilan mata (di belakang) bersama Barcelona, menentang Real Madrid,” kata pengurus Catalan itu, yang pasukannya menghoskan Burnley hari ini.

“Ia adalah Februari atau Mac dan selepas itu kami pulih sehingga (jurang tersebut) empat mata (apabila Madrid memenangi liga pada 2012).

“Tetapi persoalannya adalah, adakah kami mampu untuk mengurangkan jurang kepada Chelsea? Sekarang apa yang perlu kami lakukan adalah percaya dalam perlawanan seterusnya.” – AFP