‘Tidak putus asa walaupun tak sempurna’

RAFAH, PALESTIN – Dengan jari-jemari lincah, pasangan hilang upaya Gaza Nihad dan Zeinab Jarboa telah menyara diri mereka dengan menjahit kostum dan anak patung, namun koronavirus telah menjejas pendapatan mereka.

Mencari nafkah merupakan satu cabaran untuk semua penduduk di wilayah Palestin itu, yang diperintah oleh gerakan Islam, Hamas dan di mana kadar kemiskinan melebihi 50 peratus.

Namun pasangan Jarboa menghadapi kesusahan tambahan.

Nihad, 37, telah hilang upaya sejak kecil sementara Zainab, 35, hilang upaya apabila kedua-dua kakinya dipotong selepas dijangkiti penyakit semasa melahirkan anak keduanya.

Kedua-dua mereka menggunakan kerusi roda, sekali gus membatas pilihan pekerjaan mereka di Semenanjung Gaza, di mana kadar pengangguran mencecah lebih 50 peratus, menurut statistik rasmi. Pasangan Jarboa telah menyempurnakan pembuatan anak patung dan kostum yang mendapat ilham daripada watak kartun.

Nihad Jarboa dan isteri Zeinab duduk di kerusi roda mereka sambil menjahit kostum watak kartun di rumah mereka di kem pelarian Rafah di selatan Semenanjung Gaza. – AFP

Mereka menjana pendapatan sederhana dengan menjual anak patung dan menghantar penghibur berpakaian kostum ke tadika dan sekolah.

Sebelum pandemik, ‘kami menjual kira-kira 20 hingga 30 anak patung sebulan pada harga 10 shekel setiap satu,” beritahu Nihad kepada AFP.

Mereka juga mengenakan kira-kira 20 shekels setiap satu untuk pelakon yang membuat persembahan pada acara.

“Namun segala-galanya terhenti semasa pandemik,” kata beliau.

Akses ke Gaza telah pun dikawal ketat oleh Israel dan Mesir sebelum virus, yang telah mencatat 78 jangkitan dan satu kematian di Gaza.

Hamas telah mengenakan sekatan sejak Mac, termasuk pengharaman ke atas perkumpulan serta penutupan sekolah dan masjid. Maher al-Tabaa, ahli ekonomi di dewan perniagaan Gaza, berkata COVID-19 telah melemahkan ekonomi Gaza.

“Pengangguran dan kadar kemiskinan dijangka meningkat,” beritahu Tabaa kepada AFP, menambah 80 peratus daripada penduduk telah pun bergantung pada bantuan makanan.

Walaupun beberapa sekatan telah pun dibatalkan, Jarboa berkata mereka hanya menerima dua permintaan untuk pertunjukan sementara jualan anak patung merosot 75 peratus.

“Kami tidak akan berputus asa, walaupun keadaan adalah sukar,” kata Zainab ketika dia menyediakan teh di dapur dalam pangsapuri satu bilik mereka di kem pelarian Rafah di selatan Gaza.

“Keadaan adalah lebih sukar dengan koronavirus tetapi saya cukup tabah,” katanya, memakai selendang berwarna merah muda.

“Saya mahu membesarkan anak-anak saya supaya mereka mempunyai kehidupan yang baik.”

Seperti hampir 50 peratus daripada penduduk Gaza, Jarboa menerima bantuan makanan daripada agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk pelarian Palestin (UNRWA). – AFP