Tidak sukar patuhi arahan kerajaan

Saya sebagai salah seorang rakyat di negara ini ingin meluahkan rasa kesal saya terhadap sesetengah rakyat di negara ini tidak mematuhi arahan kerajaan.

Seingat saya setiap arahan yang diarahkan oleh kerajaan amat mudah dan jelas difahami. Tetapi kenapa sesetengah orang masih melakukan perkumpulan ramai di tempat awam ini seperti menganggap arahan berkenaan seperti angin.

Sedarlah wahai sesetengah orang yang tidak mematuhi arahan kerajaan ini, arahan tersebut bukan diarahkan tanpa sebab. Sebab utamanya adalah demi kesejahteraan rakyat dan penduduk di negara ini juga agar dapat menghindar dari jangkitan wabak COVID-19. Bersyukurlah kita masih dibenarkan untuk berjalan ke sana sini untuk membeli barang keperluan berbanding di negara jiran yang hanya mengehadkan ketua keluarga untuk pergi seorang diri sebagai wakil membeli barang.

Jangan pentingkan diri sendiri, fikirkan lah orang lain juga terutama petugas barisan hadapan kita yang lelah bertungkus-lumus merawat dan mencegah COVID-19 ini. Ingat pengorbanan mereka yang sanggup meninggalkan keluarga di rumah demi berbakti kepada negara. Mereka juga memiliki keluarga seperti kita, mereka juga mahu berehat dan meluangkan masa bersama keluarga dan setentunya mereka juga takut terjangkit dengan wabak ini sama seperti kita.

Justeru, fikirlah baik-baik sebelum melakukan perkara yang boleh menyusahkan orang lain, ketika ini kita perlu membantu kerajaan untuk menghentikan penularan wabak ini agar kita dapat menjalani kehidupan seperti biasa. – Ahli Teropong