Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Tidak timbul risiko penerbangan, warga asing dibenar ikat jamin

  Oleh Nurdiyanah R. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 1 NOV – Seorang lelaki Vietnam telah dibenarkan ikat jamin selepas peguamnya memberikan jaminan kepada Mahkamah Tinggi bahawa anak guamnya tidak menimbulkan risiko penerbangan.

  Bui Van Tam komited kepada Mahkamah Majistret dalam kes yang melibatkan pertuduhan konspirasi dan pengubahan wang haram.

  Majistret menolak permohonan ikat jamin selepas mendengar alasan daripada Pendakwa Raya Syafina Abdul Hadzid.

  Peguam Bui, Pengiran Khairul Nizam bin Pengiran Haji Mohd Yassin dari Tetuan Yusof Halim dan Rakan Kongsi memohon pertimbangan terhadap keputusan Mahkamah Majistret tersebut.

  Mahkamah Tinggi yang diketuai oleh Pesuruhjaya Kehakiman Haji Abdullah Soefri bin POKSM DSP Haji Abidin membenarkan Bui dibebaskan dengan jaminan selepas mendengar Peguam Pengiran Khairul Nizam memetik pekerjaan penuh dan tetap anak guamnya di negara ini.

  Pesuruhjaya Kehakiman Haji Abdullah Soefri, dalam keputusannya pada 19 Oktober lalu, berpuas hati bahawa Bui akan memenuhi komitmennya dalam menghadiri perbicaraan dan tidak melarikan diri.

  Bui dibebaskan atas jaminan $10,000 dengan dua orang penjamin tempatan dan syarat-syarat kukuh yang lain.

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...