Tiga dakwaan tambahan dalam kes cabul

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 30 OGOS – Pihak pendakwa raya telah menambah tiga lagi dakwaan mencabul kehormat terhadap seorang lelaki tempatan berusia 58 tahun, menjadikan jumlah pertuduhan kepada empat.

Haji Jamaluddin bin Haji Mohd Yassin pada mulanya menghadapi satu pertuduhan di bawah Seksyen 354B Kanun Keseksaan kerana didakwa mencabul kehormatan seorang lelaki di bawah umur pada Januari lalu ketika berada dalam sebuah kenderaan.

Timbalan Pendakwa Raya Nor Hafizah binti Ahmad menambah pertuduhan berkenaan di hadapan Majistret Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid, kesemuanya mendakwa tertuduh telah melakukan kesalahan mencabul kehormatan mangsa yang sama.

Kini, terdapat tuduhan yang mengatakan bahawa pada 2019, di dalam bilik tidur sebuah rumah di Jalan Badas, tertuduh telah mencabul kehormatan mangsa. Tertuduh didakwa mula mencabul kehormatan mangsa pada 2016.

Setiap pertuduhan membawa hukuman penjara tiga hingga 10 tahun berserta sebatan. Pihak pendakwaan memohon agar kes itu diserahkan ke Mahkamah Perantaraan dan dibenarkan oleh mahkamah, kelmarin.

Sementara itu, tertuduh diwakili oleh Peguam bela Ahmad Zakaria Mohammad.