Tiga ditahan memperdagangkan harimau bintang

COLOMBO, 25 SEPT – Polis Sri Lanka hari ini menahan tiga orang yang disyaki memburu dan membunuh harimau bintang yang terancam dan cuba untuk menjual dagingnya sebagai ubat penyakit asma.

Ketiga-tiga mereka ditahan selepas polis menggeledah kediaman mereka berikutan maklumat bahawa mereka telah menggunakan jerat untuk menangkap binatang tersebut.

“Mereka memenggal kepala dan membunuh binatang tersebut selepas menangkapnya menggunakan jerat kelmarin,” beritahu ketua inspektor Dushantha Kangara kepada AFP melalui telefon.

Dia berkata suspek telah membuang kepala harimau bintang di hutan dan membuang bangkai untuk menjual kulit haiwan serta daging dan bahagian anggota lain. Beberapa ekor harimau bintang telah ditangkap menggunakan jerat di rantau tersebut, kira-kura 175 kilometer timur Colombo.

Kangara berkata terdapat kepercayaan popular bahawa daging harimau bintang boleh menyembuhkan asma.

Polis telah merampas 17 kilogram daging harimau bintang dari ketiga-tiga suspek. Dipercayai kurang dari 1,000 ekor harimau bintang terdapat di kawasan hutan di Sri Lanka, dan mencederakan haiwan tersebut boleh menjadi kesalahan dan dihukum penjara selama lima tahun.

Anggota pemuliharaan hidupan liar meminta pihak berkuasa untuk mengharamkan jerat dan menghukum mereka yang menggunakannya. – AFP