Tiga maut terowong Gaza-Mesir runtuh

BANDAR GAZA, PALESTIN, 5 SEPT – Mayat tiga penduduk Palestin telah ditemui selepas terowong bawah tanah dari selatan Semenanjung Gaza ke Mesir runtuh, kata pihak berkuasa di kawasan yang dikawal Hamas.

“Pasukan pertahanan awam menemui tiga mayat di bawah tanah berhampiran sempadan, selatan bandar Rafah, selepas sebahagian daripada terowong roboh pada Khamis, kata jurucakap kementerian dalam negeri, Iyad al-Bozom dalam satu kenyataan. Kematian berlaku selepas gas yang dihantar ke dalam terowong dari kawasan Mesir, mencetuskan runtuhan terowong yang membunuh ‘tiga pekerja,’ kata sumber yang rapat dengan Hamas dengan syarat namanya tidak disiarkan. Israel berkata rangkaian terowong digali di bawah sempadan dengan Mesir untuk membenarkan Hamas dan sekutu Islamis Jihad menyeludup senjata.

Penduduk Palestin berkata terowong itu merupakan cara untuk penduduk dan bekalan harian masuk dan keluar dari enklaf pantai itu, yang telah diletak di bawah sekatan Israel sejak 2007. Mesir, berdepan pemberontakan di Semenanjung Sinai bersempadan Gaza, telah memusnahkan ratusan terowong sejak 2013, walaupun sesetengahnya masih digunakan untuk penyeludupan, menurut sumber Palestin.

Israel juga telah memusnahkan terowong di antara Gaza dan wilayahnya sendiri. – AFP

Pekerja membawa mayat Issa Abu al-Hassum, yang telah hilang dalam terowong berhampiran lintasan sempadan Rafah ke Mesir, di rumah mayat hospital di selatan Semenanjung Gaza. – AFP