Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  Tiga nelayan Filipina maut dirempuh kapal

  MANILA, 4 OKT – Tiga nelayan Filipina maut selepas bot mereka dilanggar oleh sebuah kapal komersial asing di Laut China Selatan, kata Pengawal Pantai Filipina, hari ini.

  Kejadian itu berlaku sebelum subuh pada Isnin kira-kira 160 kilometer di barat laut Scarborough Shoal, di luar pulau utama Filipina, Luzon.

  Bot nelayan itu berlabuh pada alat terapung yang dikenali sebagai payao, yang digunakan untuk menangkap ikan.

  “Bot induk itu tenggelam, mengakibatkan kematian ketiga-tiga anak kapalnya, termasuk kapten bot,” kata pengawal pantai dalam satu kenyataan.

  Sebelas anak kapal lain menggunakan bot nelayan yang lebih kecil untuk mengambil mayat mangsa dan membawanya ke perbandaran Infanta di wilayah Pangasinan.

  Penyelamat membawa mayat salah seorang mangsa ketika tiba di sebuah pelabuhan di Infanta, wilayah Pangasinan, Filipina pada 3 Oktober. – AP

  Pengawal pantai berkata kapal komersial yang terlibat dalam insiden itu mempunyai bendera asing, tetapi tidak menyatakan dari negara mana.

  Sebuah kapal tangki minyak mentah bernama Pacific Anna dan didaftarkan di bawah bendera Kepulauan Marshall berada di kawasan tersebut ketika kejadian, kata pengawal pantai, selepas memeriksa laporan nelayan mengenai kejadian itu dengan lalu-lintas laut.

  Pengawal pantai mengatakan bahawa kapal itu akan diperiksa oleh pihak berkuasa di pelabuhan seterusnya.

  Laut China Selatan mempunyai beberapa laluan pelayaran yang paling penting di dunia yang melaluinya setiap tahun, dengan perdagangan bernilai trilion dolar.

  Presiden Ferdinand Marcos mengatakan bahawa pengawal pantai sedang menyiasat punca kejadian dan menggesa orang ramai untuk mengelak daripada terlibat dalam spekulasi.

  Scarborough Shoal telah lama menjadi sumber ketegangan antara Manila dan Beijing.

  China merampas gugusan terumbu tersebut dari Filipina pada 2012 dan sejak itu telah mengerahkan bot peronda di kawasan itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India setuju tarik balik tentera dari Maldives

  NEW DELHI, 4 DIS – India telah bersetuju untuk menarik balik tenteranya dari Maldives, kata presiden kepulauan strategik itu, memenuhi janji yang dibuatnya menjelang...