Tiga produk dicemari bahan terlarang

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 OGOS – Kementerian Kesihatan dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini, memaklumkan orang ramai supaya tidak menggunakan tiga produk kosmetik yang didapati dicemari dengan bahan terlarang yang tidak diisytiharkan.

Hasil ujian makmal Bahagian Farmasi, Jabatan Perkhidmatan Saintifik, Kementerian Kesihatan, produk-produk berkenaan iaitu Ageless Beauty Rejuvenating Set – Rejuvenating Toner (dikilangkan di Filipina) dan Ageless Beauty Rejuvenating Set – Rejuvenating Cream (Filipina) dicemari dengan hydroquinone dan tretinoin manakala itu, LS 3 in 1 Renewal Treatment Set LS Whitening Cream dicemari dengan hydroquinone.

Kenyataan menyatakan, bahan pencemar dalam produk-produk berkenaan boleh mengakibatkan kesan-kesan mudarat yang membahayakan kesihatan.

Menurut kenyataan itu lagi, hydroquinone adalah bahan yang digunakan dalam ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi bagi merawat penyakit kulit dan ianya dilarang sebagai bahan di dalam produk kosmetik penjagaan kulit di bawah Peraturan Ubat (Produk Kosmetik).

Penggunaannya tanpa pengawasan boleh menyebabkan perubahan warna kulit, hipersensitiviti, bahagian kulit yang disapu menjadi biru-hitam atau gelap serta boleh meningkatan risiko kanser kulit.

Ageless Beauty Rejuvenating Set – Rejuvenating Cream
Ageless Beauty Rejuvenating Set – Rejuvenating Toner

Manakala itu, tretinoin adalah bahan yang digunakan dalam ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi bagi merawat penyakit kulit. Penggunaannya yang tidak betul boleh menyebabkan kulit yang disapu menjadi kemerahan, mengelupas dan parut pada kulit.

Kementerian Kesihatan menekankan tidak pernah mengeluarkan kebenaran ke atas pengimportan untuk penjualan produk tersebut dan/atau mengeluarkan Surat Pengakuan Notifikasi Produk Kosmetik bagi penjualan produk-produk tersebut. Berikutan dapatan ini, produk-produk berkenaan adalah dilarang untuk diimport dan dijual di Negara Brunei Darussalam. Orang ramai yang telah membeli atau menggunakan produk-produk tersebut dinasihatkan untuk memberhentikan pengambilannya dengan serta merta. Jika mereka mengalami kesan buruk dan merasa tidak sihat selepas memakan produk-produk berkenaan, hendaklah berjumpa doktor dengan segera.

Kementerian Kesihatan juga ingin memohon kerjasama daripada orang ramai untuk melaporkan kepada Bahagian Komplians dan Perlesenan jika mendapati produk-produk berkenaan masih dipasarkan di negara ini.

Untuk maklumat lanjut dan perhubungan lanjut, orang ramai boleh menghubungi Bahagian Komplians dan Perlesenan melalui talian 2393298 sambungan 208; menghantar e-mel kepada [email protected]; berjumpa terus pegawai komplians dan perlesenan di Tingkat 1, Bangunan Jabatan Perkhidmatan Farmasi, Kampung Madaras, Mukim Gadong A atau hubungi Talian Darussalam 123.