Tiga serangan sasar diplomatik barat, tentera

BAGHDAD, 15 SEPT – Tiga serangan berasingan dalam tempoh 24 jam yang menyasarkan diplomatik barat atau pasukan tentera di Iraq, kata sumber dari keselamatan dan diplomatik hari ini, memberi bayangan ketegangan terbaharu di antara pihak berkuasa dan kumpulan pengganas.

Tiada sebarang korban jiwa dilaporkan dalam serangan, menurut pegawai Iraq memberitahu AFP ketika mereka melihat serangan tersebut sebagai cara yang tidak langsung untuk memberi tekanan kepada kerajaan yang cuba untuk meredakan pertempuran.

Hari ini, alat letupan yang diubahsuai menyasarkan kenderaan kedutaan Britain yang kembali dari lapangan terbang Baghdad, sumber diplomatik memberitahu AFP.

Serangan, pertama ke atas kenderaan kerajaan Britain di Iraq dalam lebih dari satu dekad, berlaku di luar Zon Hijau keselamatan ketat yang menempatkan kedutaan Britain
dan misi diplomatik, menurut sumber.

Pegawai keselamatan mengesahkan butiran serangan dan berkata tentera Iraq di dalam Zon Hijau telah mengambil maklum.

Semalam, dua buah roket Katyusha menyasarkan kedutaan Amerika Syarikat, yang turut berada di dalam Zon Hijau, kata pegawai keselamatan.

Sistem roket pertahanan C-RAM kedutaan telah menembak jatuh roket berkenaan.

Saksi melaporkan mendengar bunyi kuat dan letupan serta melihat cahaya merah. C-RAM yang dipasang awal tahun ini di kediaman kedutaan, mengesan sebarang serangan dan memintas mereka di udara dengan menyasarkan mereka dengan ribuan peluru dalam masa seminit.

Kelmarin, dua peralatan letupan disasarkan konvoi sekutu yang diketuai oleh AS, menurut tentera Iraq dalam kenyataan. Sumber perisikan Iraq menyalahkan serangan yang serupa ke atas kumpulan kecil para militan yang disokong oleh Iran. – AFP