Saturday, February 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Tiga terbunuh dalam serangan bom ke atas misa Katolik di Filipina

  MARAWI, 3 DIS – Sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh dan berpuluh-puluh cedera dalam serangan bom ke atas misa Katolik di selatan Filipina yang dilanda pemberontakan pada hari ini, dengan Presiden Filipina, Ferdinand Marcos menyalahkan ‘pengganas asing’.

  Letupan itu berlaku semasa perkhidmatan tetap di gimnasium Universiti Negeri Mindanao di Marawi, bandar Islam terbesar di negara itu, kata Ketua polis wilayah Allan Nobleza.

  “Kami sedang menyiasat sama ada ia adalah IED atau lemparan bom tangan,” kata Nobleza, merujuk kepada alat letupan buatan sendiri.

  Universiti Negeri Mindanao mengeluarkan kenyataan mengutuk ‘tindakan keganasan’, ketika ia menggantung kelas dan mengerahkan lebih ramai anggota keselamatan di kampus.

  “Kami berdiri dalam solidariti dengan komuniti Kristian kami dan semua yang terjejas oleh tragedi ini,” kata universiti itu.

  Nobleza berkata tiga orang telah terbunuh dan Gabenor wilayah Lanao del Sur, Mamintal Adiong memberitahu pemberita bahawa lebih 40 yang cedera sedang dirawat di hospital. – AFP

  Anggota tentera berkawal di pintu masuk gimnasium manakala penyiasat polis (latar belakang) mencari bukti selepas serangan bom di Universiti Negeri Mindanao di Marawi, wilayah Lanao del sur pada hari ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...