Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Tiga universiti Islamabad ditutup

  ISLAMABAD, 22 JAN – Tiga universiti yang terikat dengan tentera Pakistan telah ditutup hari ini atas ancaman keselamatan di ibu negara Islamabad, kata polis.

  Pakistan dijangka mengundi dalam pilihan raya umum dalam masa dua minggu di tengah-tengah krisis politik, ekonomi dan keselamatan yang bertindih – dengan peningkatan dalam serangan militan yang menyasarkan polis dan tentera.

  Seorang pegawai polis Islamabad yang enggan namanya disiarkan memberitahu AFP bahawa Universiti Pertahanan Nasional, Universiti Bahria dan Universiti Udara di Islamabad ‘ditutup kerana potensi ancaman’.

  Institusi tersebut masing-masing terikat dengan tentera Pakistan, tentera laut dan tentera udara.

  “Atas sebab keselamatan… semua fakulti dan kakitangan, kecuali keselamatan dan kakitangan pentadbir yang diperlukan, akan bekerja dari rumah,” kata teks yang dihantar kepada pelajar Universiti Bahria dan dilihat oleh AFP.

  Pakistan akan mengadakan pilihan raya pada 8 Februari dan ribuan pasukan keselamatan tambahan bersedia untuk memenuhi ibu negara itu dan wilayah barat laut bersebelahan dengan Afghanistan.

  Negara Asia Selatan yang mempunyai 240 juta penduduk itu telah menyaksikan peningkatan serangan di sepanjang kawasan sempadannya sejak Taliban kembali berkuasa di sana pada 2021 dan secara konsisten mendakwa Kabul memberi tempat selamat kepada militan.

  Tahun lalu menyaksikan korban mencecah paras tertinggi enam tahun dengan lebih 1,500 orang awam, pasukan keselamatan dan militan terbunuh, menurut Pusat Penyelidikan dan Kajian Keselamatan yang berpangkalan di Islamabad. – AFP

  Anggota separa tentera meronda di jalan di Islamabad, kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...