TikTok gesa mahkamah sekat pengharaman aplikasi video

SAN FRANCISCO, 24 SEPT – TikTok menggesa Mahkamah Persekutuan menyekat tindakan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump yang mahu mengharamkan aplikasi video itu yang disifatkan sebagai langkah politik berbanding alasan keselamatan.

Pasukan pendakwaan dijangka berhujah berhubung kes itu, hari ini sebelum hakim membuat keputusan sama ada akan menggantung arahan Trump atau sebaliknya.

Memetik ‘kenyataan bertentangan dan mengelirukan mengenai TikTok’ oleh presiden itu dan agensi lain, usul injunksi awal berpendapat langkah pengharaman itu bukan didorong atas faktor keselamatan sebaliknya atas pertimbangan politik berkait dengan pilihan raya yang akan berlangsung.

Aplikasi popular milik syarikat China itu menjadi sasaran apabila ketegangan memuncak antara Beijing dan Washington dengan Trump mengugut akan mengharamkan aplikasi terbabit jika ia tidak dijual kepada syarikat AS.

Trump sebelum ini dilaporkan menyetujui satu perjanjian yang membenarkan syarikat gergasi Lembah Silikon, Oracle, menjadi rakan kongsi data bagi TikTok. Ia secara langsung mengelakkan penutupan aplikasi video popular milik China, yang sebelum ini dikatakan oleh Washington mengancam keselamatan AS. – AFP

Gambar fail menunjukkan dua orang wanita berjalan di depan ibu pejabat ByteDance, pemilik TikTok di Beijing, China. – AP