TikTok padam 380,000 video di AS

SAN FRANCISCO, 21 OGOS – TikTok berkata semalam ia telah mengeluarkan lebih 380,000 video di Amerika Syarikat (AS) pada tahun ini sebagai sebahagian daripada misi untuk ‘menghapus elemen kebencian’ di platform itu.

TikTok juga mengharamkan kira-kira 1,300 akaun kerana melanggar peraturan terhadap isi kandungan atau tingkah laku terkutuk, dan mengeluarkan 64,000 komen berdasarkan alasan yang sama, menurut firma itu.

“Jumlah tersebut tidak mencerminkan kejayaan 100 peratus dalam mengesan setiap isi kandungan atau tingkah laku berunsur kebencian, namun mereka menunjukkan komitmen kami untuk bertindak,” kata ketua keselamatan TikTok AS Eric Han dalam blog.

“Matlamat kami adalah menghapuskan unsur kebencian di TikTok.”

Ulasan Han keluar susulan kenyataan TikTok yang menafikan kaitan aplikasi itu dengan kerajaan China.

Presiden Donald Trump telah mengeluarkan perintah eksekutif memberikan syarikat induk TikTok Bytedance, yang berpangkalan di China, tarikh akhir pada 15 September untuk menjual operasi perniagaannya di AS kepada syarikat negara itu.

“TikTok tidak pernah memberikan data pengguna AS kepada kerajaan China, mereka tidak akan melakukannya walaupun jika diminta,” kata syarikat dalam pos terbaharu.

Data pengguna AS disimpan di negara ini, dengan simpanan sokongan di Singapura, menurut TikTok. – AFP