Timba ilmu kejayaan dua perusahaan

Oleh Ak Zaki Kasharan

TUTONG, 25 SEPT – Bagi menambah pengetahuan dan berkongsi kejayaan yang telah dicapai oleh beberapa perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) di bawah Satu Kampung Satu Produk (1K1P) di negara ini, Kumpulan Wafira telah mengadakan lawatan ke dua buah syarikat yang menghasilkan produk tempatan di Kampung Tanjong Maya, baru-baru ini.

Kedatangan rombongan ke Syarikat Wira Bina yang menghasilkan produk berasaskan minyak kelapa dara itu telah disambut oleh pengurusnya, Haji Hanafi bin Haji Ahmad.

Pada lawatan itu, rombongan berpeluang mendengar taklimat mengenai produk minyak kelapa dara dan produk lain seperti sabun, balm, losyen dan minyak urut yang disampaikan oleh penolong pengurus syarikat tersebut, Awang Yakub bin Haji Abdul Rahman.

Sementara itu, kunjungan ke kilang Angkasa Oud Agarwood Company yang mengeluarkan produk minyak wangi daripada pokok gaharu telah dialu-alukan oleh Haji Mohd Nur Adli bin Haji Hanafi yang mengendalikan syarikat tersebut.

Semasa lawatan itu, beliau menerangkan proses pembuatan minyak wangi setelah mengikuti latihan di luar negara.

Kongsinya lagi, beliau mendapat ilham untuk mengusahakan produk minyak wangi tersebut semasa melihat kilang minyak wangi ketika menunaikan ibadat haji.

Kedua-dua syarikat tersebut antara perusahaan yang mengeluarkan produk-produk tempatan yang sering dikunjungi oleh pelawat-pelawat yang datang dari dalam dan luar negara.

Kumpulan Wafira semasa mengadakan lawatan ke dua buah syarikat yang menghasilkan produk tempatan di Kampung Tanjong Maya. – Gambar serahan Kumpulan Wafira