Monday, November 28, 2022
31.8 C
Brunei

-

Timba ilmu menerusi Program Masyarakat Bermaklumat

TEMBURONG, 28 SEPT – Dengan harapan untuk mengukuhkan jati diri dan menyuntik semangat dalam terus memberikan kerjasama bagi mendukung aspirasi negara, Jabatan Penerangan telah mengadakan Program Masyarakat Bermaklumat (PMB) bagi 23 orang ahli Persatuan Pertiwi Daerah Temburong yang berlangsung di Balai Raya Kampung Menengah, Pekan Bangar, Temburong, hari ini.

Menurut Jabatan Penerangan, para peserta terdiri daripada penduduk kampung yang sudah bersara daripada perkhidmatan dan sedang mengusahakan perniagaan secara kecil-kecilan.

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis pembukaan program tersebut ialah Pemangku Pengarah Penerangan, Dayang Siti Bismi Nuruliman binti Haji Awang Emzah.

Turut hadir ialah Pengerusi Persatuan Pertiwi, Hajah Halimah binti Haji Abu Salam dan Pengerusi Persatuan WI, Hajah Fatimah binti Haji Abdul Ghani.

Beberapa taklimat telah disusun semasa program tersebut termasuk daripada Jabatan Penerangan yang menyentuh mengenai kepentingan bendera dan lagu kebangsaan serta peranan dan tanggungjawab rakyat Brunei.

Ini diikuti dengan taklimat daripada Jabatan Hal Ehwal Syariah yang menyentuh mengenai konsep makanan halal dalam Islam, taklimat mengenai peluang-peluang pekerjaan dalam sektor swasta oleh JobCentre Brunei, Manpower Planning and Employment Council, dan daripada Jabatan Perikanan yang menyentuh mengenai penternakan ikan dalam sangkar, cara-cara penjagaan ikan dan ancaman yang boleh membahayakan kehidupan ikan di dalam sangkar.

Program antara lain bertujuan untuk meningkatkan ilmu pengetahuan dan memberigakan perkembangan serta usaha-usaha kerajaan dalam meningkatkan taraf hidup rakyat seperti melalui taklimat-taklimat serta lawatan-lawatan.

Antara ahli Persatuan Pertiwi Daerah Temburong yang menyertai program berkenaan. – Gambar serahan Jabatan Penerangan
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -