Tindakan pantas pekerja stesen minyak berjaya padamkan api

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 APRIL – Tindakan pantas dua orang pekerja sebuah stesen minyak berjaya memadamkan api pada sebuah kereta yang mengalami kebakaran di bahagian pendawaian lampu sebelah kiri dalam kejadian yang berlaku di Stesen Minyak Mar’azmala, Jerudong, kelmarin.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Bahagian Perhubungan Awam Cawangan Operasi F, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, hari ini, panggilan mengenai kejadian itu diterima pada pukul 6:55 petang dan dua buah jentera bersama 10 orang anggota bomba dan penyelamat dari Balai Bomba Jerudong yang diketuai oleh DSO Haji Mohammad bin Haji Ibrahim dikejarkan ke tempat kejadian.

Kenyataan menyatakan bahawa apabila anggota JBP tiba di tempat kejadian, mereka mendapati sebuah kereta berwarna putih terbakar di bahagian pendawaian lampu di sebelah kiri yang mana telah dipadamkan oleh dua orang pekerja stesen minyak tersebut iaitu Mohammad Izzul Waie bin Abdul Hassan dan Abdul Hafiz bin Ramli menggunakan dua buah alat pemadam api jenis dry powder, 4 kilogram.

Anggota JBP berada di tempat kejadian terus bersedia dan membawa bersama alat pemadam api jenis dry powder, 2.5 kilogram. Pemandu kereta berkenaan seorang wanita warga tempatan selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Kenyataan menjelaskan lagi bahawa punca kebakaran dipercayai daripada penyambungan pendawaian yang longgar di bahagian lampu sebelah kiri dan anggaran kerugian ialah kira-kira $1,500.

JBP dalam kenyataan itu lagi, menyarankan orang ramai untuk sentiasa memastikan kenderaan mereka dalam keadaan baik dan selamat secara keseluruhan sebelum digunakan seperti memastikan kesemua sistem pendawaian dalam keadaan sempurna dan memastikan tidak ada sebarang kerosakan serta penyambungan hendaklah dalam keadaan baik.

JBP menyarankan untuk sentiasa memastikan mana-mana pengubahsuaian atau penambahan sistem elektrik enjin dan aksesori kereta serta pendawaian hendaklah mengikut piawaian yang betul oleh mekanik yang bertauliah kerana arus elektrik kenderaan yang tinggi boleh menyebabkan kabel terbakar dan kebakaran berlaku.

Orang ramai turut disarankan untuk mengamalkan sikap bertolak ansur sesama pengguna jalan raya bagi mengelakkan berlakunya kemalangan. Jika berlaku sebarang insiden kecemasan, mereka hendaklah menghubungi terus ke Pusat Gerakan JBP di talian, 995 dan memberikan maklumat yang tepat.

Anggota JBP ketika memeriksa kereta yang terbakar di tempat kejadian kelmarin. – Gambar serahan JBP