Sunday, November 27, 2022
24 C
Brunei

-

Tinggal serumah bersama haiwan eksotik

GUA MUSANG – Bermula sekadar hobi, sepasang suami isteri kini membiak lebih 10 jenis haiwan di rumah mereka di Taman Rusa di sini.

Muhammad Helmi Izzuddin Yusof, 35, dan isteri Zulfarina Zulkifli, 35, berjaya menguruskan 20 ekor haiwan eksotik seperti ular, katak, cicak tokek harimau dan labah-labah tarantula.

Zulfarina berkata mereka memiliki permit dikeluarkan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) untuk memelihara haiwan eksotik berkenaan.

“Kami bersama seorang anak lelaki kini tinggal bersama lebih 20 ekor haiwan terdiri daripada spesies Western Hognose Snake dan Cornsnake (ular); Sailfin Dragon, Blue Tongue Skink dan Leopard Gecko (cicak); Tarantula (labah-labah) serta Pacman Frog dan Pixie Frog (katak).

“Saya bukan hanya membela, namun turut menjualnya secara dalam talian kepada orang ramai yang berminat,” katanya ketika ditemui pemberita, di sini baru-baru ini.

Muhammad Helmi Izzuddin Yusof bersama dua ekor cicak spesies Sailfin Dragon peliharaannya sambil diperhatikan isterinya Zulfarina Zulkifli ketika ditemui pemberita di rumahnya di Taman Rusa. – Bernama
Muhammad Helmi Izzuddin Yusof bersama dua ekor ular spesies Western Hognose Snake peliharaannya di rumahnya di Taman Rusa. – Bernama

Zulfarina berkata walaupun perniagaan yang diusahakan ini hanya dibuat di beberapa platform jualan dalam talian, sambutan yang diterima amat menggalakkan.

“Kami dalam proses membuka premis jualan haiwan eksotik, makanan dan ubat-ubatan haiwan olahan kami sendiri, jadi buat masa ini tempahan dan maklumat boleh disalurkan ke Facebook rasmi kami, Raptor Riot Malaysia HQ,” katanya.

Sementara itu, Muhammad Helmi berkata hobi membela dan mengumpul haiwan eksotik itu bermula ketika menuntut di Universiti Putra Malaysia (UPM) 11 tahun lepas, sebelum menjalankan pembiakan spesies haiwan itu untuk dijual kepada mereka yang berkongsi hobi sama.

“Walaupun membiak haiwan ini dengan sendiri, kami akan pastikan kesemua induk melalui proses pembiakan dengan baik dan sempurna sebelum sedia untuk dijual.

“Penjagaan untuk semua haiwan ini tidaklah terlalu rumit, misalnya untuk ular ia hanya perlu diberi makan sekali seminggu jadi peruntukan untuk reptilia ini tidak mahal,” katanya.

Tidak hanya melakukan pembiakan, pasangan ini mengambil pendekatan memudahkan pemilik haiwan eksotik lain dengan menghasilkan makanan ular yang siap diproses dan dijual sejak empat tahun lepas. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -