Tingkat amalan, kefahaman melalui Tafsir Al-Quran

Badan Sukarelawan Belia Da’ie dengan sokongan Program Keugamaan Belia di bawah Kementerian Hal Ehwal Ugama telah melaksanakan Program Siri Tafsir Al-Quran 3.0 (STQ 3.0) yang bertajuk ‘Virus-virus Ukhuwwah’ petikan dari Surah Al-Hujurat yang telah disampaikan oleh Pensyarah Pusat Penataran Ilmu & Bahasa dari Universiti Islam Sultan Sharif Ali, Dr Hajah Ummi Fa’izah binti Haji Abdul Rahman.

Program ini disampaikan secara dalam talian pada hari 13 Mei lalu melalui aplikasi media sosial Instagram dan Facebook rasmi Belia Da’ie. Ini adalah bagi menyokong saranan Kementerian Kesihatan, Negara Brunei Darussalam untuk tetap menjaga penjarakan sosial dan fizikal, memandangkan negara masih di bawah ancaman COVID-19.

Program majlis ilmu ini adalah diharapkan dapat mendidik masyarakat mempelajari bidang tafsir Al-Quran secara intensif serta mendalami dan memahami makna-makna yang terkandung dalam Al-Quran atau istilah Arabnya, tadabbur.

Program ini juga diharapkan sebagai salah satu cara bagi menghidupkan Ramadan dengan mengikuti majlis ilmu berkenaan Al-Quran serta sebagai program susulan bagi alumni Akademi Dakwah khususnya untuk memantapkan lagi kefahaman dan amalan terhadap Al-Quranul Karim.

Antara pengisian yang telah disampaikan ialah berkenaan kepentingan dan keindahan persaudaraan dalam Islam meliputi semua orang tanpa mengira bangsa, status, warna kulit dan sebagainya.

Dalam Surah Al-Hujurat, penceramah menekankan perihal ukhuwah iaitu suatu ikatan yang suci dan perlu dijalani atas landasan iman kepada Allah SWT semata-mata, bukan setakat ikatan kerana sesuatu kepentingan mahupun hobi.

Justeru menjaga hablumminallah (hubungan dengan Allah) dan hablumminannas (hubungan dengan manusia) perlu berjalan seiring agar ukhuwah dapat terjaga dengan baik sepanjang masa.

Penceramah juga turut menasihatkan tentang bahaya memberikan ‘curhat’ di media sosial yang berkemungkinan boleh membawa kepada membuka aib seseorang atau fitnah tanpa disedari.

Justeru ketakwaan adalah asas dalam melaksanakan ukhuwah agar virus-virus yang merosakkannya seperti mengumpat, fitnah, namimah (adu-domba), merendahkan orang lain dan sebagainya dapat dihindari.

Sepanjang sesi ini dijalankan, orang awam diberi peluang mengajukan beberapa soalan melalui ruang komen.

Seramai 31 orang telah menonton Program STQ 3.0 secara langsung melalui laman media sosial Instagram manakala seramai lebih 149 orang pula menonton melalui laman Facebook rasmi Belia Da’ie secara langsung mahupun rakaman.

Alhamdulillah, sambutan penonton melalui dalam talian adalah mengalakkan terdiri daripada kalangan para asatizah Negara Brunei Darussalam, para belia, NGO luar, termasuklah pelajar dari Malaysia.

Kuliah tafsir secara penuh (rakaman) boleh didapati di laman Facebook rasmi Belia Da’ie. Program tersebut bakal diteruskan lagi setiap hari Rabu di sepanjang bulan Ramadan 1441H bersama penceramah-penceramah yang bertauliah dengan tajuk-tajuk yang menarik.