Tingkat amalan pemanduan selamat

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 DIS – Majlis Kebangsaan Keselamatan Jalan Raya (MKKJR) dengan kerjasama Syarikat Minyak Brunei Shell Sdn Bhd (BSP) telah mengadakan aktiviti ‘Road Traffic Games’ sempena Bandarku Ceria hari ini, sebagai pelancaran awal aktiviti-aktiviti MKKJR sempena Hari Memperingati Mangsa-mangsa Kemalangan Lalu Lintas Jalan Raya Sedunia Tahun 2019.

Aktiviti yang diadakan semasa Majlis Pelancaran Festival Disember Brunei 2019 berkenaan merupakan usaha di bawah BSP Traffic Games bagi me-ningkatkan kesedaran amalan-amalan pemanduan selamat khususnya kepada kanak-kanak sekolah yang merupakan salah satu kumpulan sasaran bagi MKKJR.

Selain daripada aktiviti berkenaan, aktiviti-aktiviti yang telah dijadualkan ialah forum khas, pertandingan menghasilkan video, kempen-kempen derma darah, majlis Ratib Al-Attas, kempen berikrar dan aktiviti larian amal.

Pada tahun ini, sambutan Hari Memperingati Mangsa-mangsa Lalu Lintas Jalan Raya Sedunia membawa tema ‘Life is Not a Car Part’. Sambutan merupakan inisiatif antarabangsa yang bertujuan untuk memperingati mangsa-mangsa lalu lintas jalan raya serta keluarga mereka yang turut terkesan akibat kemalangan jalan raya.

Selain itu, ia juga memberikan peluang untuk menggariskan peranan pelbagai pihak yang terlibat seperti perkhidmatan perubatan dan kecemasan, penyelamat, sektor swasta, penyelidik dan akademia serta masyarakat umum dalam menangani kesan dan akibat kemalangan jalan raya.

MKKJR menyeru semua pengguna jalan raya supaya meningkatkan kewaspadaan dengan memberikan tumpuan dan perhatian penuh ketika berada di jalan raya, dan sentiasa mengamalkan sikap memandu yang berhemah, seperti menggunakan tali pinggang keselamatan serta tidak menggunakan telefon bimbit semasa memandu.

Di samping itu juga, adalah penting untuk sentiasa memastikan kenderaan secara keseluruhan adalah dalam keadaan baik dan mengelakkan sebarang pengubahsuaian kenderaan yang tidak dibenarkan.

Dalam sama-sama memastikan untuk tidak mengancam keselamatan pengguna jalan raya yang lain melalui sikap berlumba-lumba serta keadaan pemandu yang letih dan mengantuk, maka matlamat keselamatan yang disasarkan demi kesejahteraan dan kebaikan semua pengguna jalan raya akan tercapai.

Road Traffic Games diadakan bagi meningkatkan kesedaran amalan-amalan pemanduan selamat khususnya kepada kanak-kanak sekolah. – Gambar oleh Muiz Matdani