Tingkat integriti pencak silat agar dikenali dunia

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 OGOS – Seminar melalui aplikasi Zoom dalam talian mengenai peraturan pertandingan baharu untuk pencak silat memasuki hari kedua di Bilik Kuliah Sekolah Sukan kelmarin.

Sesi kedua mengalu-alukan kumpulan peserta yang terdiri daripada jurulatih dari badan pengajar dan mereka yang memiliki sijil kebangsaan.

Perubahan peraturan dalam pertandingan pencak silat akan membuka jalan bagi sukan ini untuk mencapai tahap yang lebih baik, menjadi lebih praktikal dan menimbulkan banyak minat lagi dari seluruh dunia untuk menonton.

Beberapa perkara dan fakta yang perlu diperbaiki telah diselesaikan untuk memastikan sukan ini dapat diterapkan dan diterima baik oleh komuniti sukan di seluruh dunia.

Pembentukan jawatankuasa tatatertib dapat memberikan pengalaman dalam acara kejohanan silat sementara perlunya pelantikan seorang pesuruhjaya berikutan sebelumnya mengenai banyak protes yang diajukan.

Para peserta semasa menghadiri seminar peraturan pertandingan baharu pencak silat di Bilik Kuliah Sekolah Sukan kelmarin.

Pencak silat juga menyokong seruan agar sukan ini diiktiraf di Olimpik pada masa akan datang.
Seminar tersebut antara lain menjelaskan pelbagai peranan pegawai teknikal, larangan dan harapan pengadil, juri yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Tugas pengadil juga ditekankan untuk dapat menggunakan kuasa untuk mengumumkan permulaan perlawanan, penggantungan dan mengakhiri pertandingan.

Seorang pengadil mempunyai kemampuan untuk menghentikan perlawanan sekiranya mereka melihat bahawa seorang atlet tidak layak untuk meneruskannya kerana kecederaan, sakit atau ketidakupayaan untuk meneruskannya.

Peraturan pertandingan juga merangkumi bahagian atlet di mana semua pesaing yang mengambil bahagian dalam pertandingan antarabangsa mesti mendapat pengesahan oleh persatuan dan persekutuan pencak silat kebangsaan mereka dan majlis olimpik kebangsaannya.

Setiap pesaing diwajibkan untuk memegang integriti peraturan dan peraturan pertandingan pencak silat antarabangsa, nama pencak silat dan sebagai pesilat.

Mengenai aspek perubatan semasa pertandingan, diperhatikan bahawa mereka yang bertugas diminta untuk mengetahui jenis kecederaan sekiranya atlet memerlukan rawatan perubatan segera.

Sebelumnya, para peserta juga mendengar bagaimana pengikutnya meminati dengan pencak silat bukan hanya sebagai sukan seni bela diri tetapi kerana asal usul tradisionalnya.