Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Tingkat keberkesanan pembelajaran dengan Holo-Ed PoC

  Oleh Nurdiyanah R. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 5 FEB – Universiti Teknologi Brunei (UTB), universiti teknologi terkemuka dan Unified National Networks (UNN), pemboleh infrastruktur ICT kebangsaan, dengan bangganya mengumumkan kerjasama julung kalinya dalam memperkenalkan Holographic Education (Holo-Ed) Proof-of-Concept (PoC).

  Kerjasama itu bertujuan untuk merevolusikan landskap pendidikan dengan memperkenalkan pengalaman pembelajaran yang menakjubkan dan menarik melalui teknologi holografik termaju yang dikuasakan oleh ARHT Media.

  Hadir bagi menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) di Ekspo Pengajian Tinggi 2024 yang diadakan di Dewan Persidangan BRIDEX pada 3 Februari lalu ialah Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin bin Haji Abdul Rahman; Naib Canselor UTB, Datin Paduka Profesor Dr Hajah Zohrah binti Haji Sulaiman; Ketua Pegawai Eksekutif UNN, Dr Steffen Oehler dan Naib Presiden Inovasi Digital dari UNN, Woo Chang Huei.

  Kerjasama inovatif itu memanfaatkan kekuatan UNN sebagai pemboleh digital melalui ketersambungan dan infrastruktur IT untuk teknologi baharu muncul dan kepakaran UTB dalam pendidikan teknologi bagi mewujudkan platform pembelajaran transformatif.

  Bidang tumpuan utama bagi PoC itu termasuk persekitaran pembelajaran imersif iaitu pengalaman yang berkesan melalui kehadiran in-person secara maya yang realistik dalam mengendalikan kuliah atau berkongsi pengalaman. Begitu juga bagi pertukaran kuliah merentas sempadan di mana ia membolehkan pertukaran akademik dengan pendidikan rakan kongsi institusi di luar negara dengan mudah secara langsung, mengurangkan jarak fizikal, perjalanan dan kos pentadbir sambil meningkatkan kemampanan.

  Selain itu, PoC juga menumpukan kepada penciptaan kandungan kreatif bagi menggalakkan pensyarah dan pelajar sama-sama meneroka dan mengasah kemahiran mereka dalam persekitaran yang selamat dan terkawal sambil menjana kandungan 3D yang unik.

  Holo-Ed PoC akan dijalankan mulai Februari ini di kampus UTB selama lima bulan untuk menguji kebolehlaksanaan dalam landskap pendidikan Brunei.

  UTB dan UNN teruja untuk memulakan perjalanan inovatif itu bersama-sama bagi menyediakan golongan pelajar dengan pengalaman yang unik sekali gus untuk meningkatkan keberkesanan masa depan pembelajaran yang terbaik.

  Bagi mereka yang berminat untuk mengetahui teknologi hologram ini secara langsung, bolehlah terus menghubungi UTB bagi menjadualkan slot dengan mereka. Individu, golongan industri atau kerajaan yang berminat boleh mendapatkannya slot melalui cco@utb.edu.bn.

  Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin, Datin Paduka Profesor Dr Hajah Zohrah dan Dr Steffen Oehler bergambar setelah menandatangani MoU Holo-Ed PoC di Ekspo Pengajian Tinggi 2024 di Dewan Persidangan BRIDEX, pada 3 Februari lalu. – GAMBAR SERAHAN UNN
  Ahli jawatankuasa semasa memberikan penerangan mengenai Holo-Ed PoC kepada tetamu kehormat. – GAMBAR SERAHAN UNN

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...