Saturday, April 13, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Tingkat keberkesanan pengajaran, pembelajaran

  Oleh Sim Y.H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 31 JAN – Tenaga pengajar baharu disarankan untuk sentiasa meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran serta sentiasa peka dengan kaedah dan strategi terkini.

  Dalam hal itu, penguasaan kemahiran pendidikan abad ke-21 amat perlu untuk mengoptimumkan keberkesanan dan keberhasilan pengajaran, saran Pengarah Jabatan Pengurusan Pendidik, Kementerian Pendidikan, Dayang Masdiah binti Haji Tuah dalam ucapannya semasa majlis penutup dan penyampaian sijil bagi peserta Program Induksi untuk para tenaga pengajar baharu yang berlangsung di Dewan Tokyo, Airport Mall, hari ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat dan menyempurnakan penyampaian sijil kepada para peserta ialah Pemangku Setiausaha Tetap (Pendidikan Teras) di Kementerian Pendidikan, Awang Aliuddin bin Haji Abdul Rahman.

  Pada majlis berkenaan, para peserta program telah membaca Ikrar Guru beramai-ramai yang diketuai oleh salah seorang peserta, Awang Muhammad Darwish Aiman bain Anizam.

  Majlis diteruskan dengan penyampaian sijil penyertaan kepada seramai 125 orang peserta program yang menghadiri program induksi selama lima hari yang disampaikan oleh Awang Aliuddin.

  Beliau turut menyampaikan cenderahati dan sijil penghargaan kepada penyampai-penyampai taklimat dan fasilitator yang terdiri dari 25 buah jabatan di bawah Kementerian Pendidikan serta agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan.

  Program induksi bertujuan untuk memberi pendedahan mengenai maklumat-maklumat yang berkaitan kepada para tenaga pengajar baharu sebelum mereka melangkah dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebagai tenaga pengajar.

  Ia juga dihasratkan sebagai platform untuk menjalinkan hubungan profesional di antara rakan sekerja bagi meningkatkan kerjasama antara satu sama lain pada masa akan datang.

  Awang Aliuddin menyempurnakan penyampaian sijil penyertaan kepada salah seorang peserta program induksi berkenaan. – GAMBAR OLEH SIM Y.H.
  Para peserta program induksi membaca Ikrar Guru beramai-ramai pada majlis tersebut. – GAMBAR OLEH SIM Y.H.
  Awang Aliuddin menghadiri Majlis Penutup dan Penyampaian Sijil bagi peserta Program Induksi untuk para tenaga pengajar baharu yang berlangsung di Dewan Tokyo, Airport Mall, kelmarin. – GAMBAR OLEH SIM Y.H.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pencuri Lego guna penggera kebakaran

  WELLINGTON, 12 APRIL - Seorang wanita berusia 45 tahun dan seorang lelaki berusia 34 tahun telah ditangkap dan didakwa atas 30 pertuduhan mencuri permainan...