Tingkat kefahaman tangani kecemasan

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan JBP

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 JULAI – Bahagian Perhubungan Awam, Cawangan Operasi ‘F’ baru-baru ini telah menyampaikan Taklimat Keselamatan Umum Life Saver 995 kepada pegawai dan kakitangan Istana Maintenance Department (IMD) Istana Nurul Izzah yang berlangsung di Pejabat IMD Jerudong.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat, di sini, hari ini, seramai 25 orang pegawai dan kakitangan IMD Istana Nurul Izzah menghadiri taklimat itu.

Mereka didedahkan dengan pelbagai perkara termasuklah punca-punca kebakaran berlaku, beberapa cara menyelamatkan diri daripada kecemasan kebakaran, ketika cuaca ribut petir dan semasa terperangkap dalam arus deras.

Mereka juga diajarkan secara praktikal cara-cara mengangkat mangsa semasa kecemasan dan cara-cara menggunakan alat pemadam api yang betul serta selimut api. Dalam kesempatan itu, JBP ada menyediakan program-program keselamatan seperti Taklimat Life Saver 995 dan Kursus Fire Marshal bagi mengetahui aspek-aspek keselamatan semasa menangani kecemasan serta mengetahui tatacara yang betul bagi penggunaan alat pemadam api khusus.

Sehubungan itu, JBP turut mengingatkan orang ramai jika berlaku sebarang insiden kecemasan, mereka boleh menghubungi talian kecemasan 995 dan memberikan maklumat yang tepat.

Bahagian Perhubungan Awam, Cawangan Operasi F JBP menyampaikan Taklimat Keselamatan Umum Life Saver 995.
Para pegawai dan kakitangan IMD diberikan tunjuk ajar menggunakan alat pemadam api dengan betul oleh anggota bomba dan penyelamat.