Tingkat kesedaran terhadap OKU

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 DIS – Kumpulan Melaka daripada Alumni Kem Eksplorasi Antarabangsa (KEA) 2019 yang pernah dianjurkan oleh Alumni Program-program Antarabangsa di bawah Jabatan Belia dan Sukan akan menganjurkan Projek Kesatuan Dalam Kelainan pada 22 Disember ini semasa Bandarku Ceria, di Bandar Seri Begawan.

Projek sempena Hari Bertindak Brunei 2019 dan Hari Kesukarelawanan Antarabangsa 2019 itu disokong oleh Persatuan Orang Kurang Pendengaran Kebangsaan Brunei Darussalam dan Persatuan Orang-orang Kurang Penglihatan Kebangsaan Negara Brunei Darussalam.

Ia diadakan untuk meningkatkan kesedaran dan kewaspadaan orang ramai terhadap orang kelainan upaya (OKU) bersesuaian dengan tema Hari Bertindak pada tahun ini iaitu Volunteer for An Inclusive Future.

Projek berkenaan juga akan dihadiri dan dimeriahkan lagi oleh para peserta alumni KEA 2019 dan orang awam.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, dua aktiviti utama iaitu pengagihan makanan dan minuman secara percuma kepada orang awam akan diadakan. Semasa pengagihan tersebut juga disertakan dengan kata-kata motivasi dan kesedaran berkaitan dengan kelainan upaya.
Aktiviti kedua iaitu Different Abilities Awareness Race juga akan dijalankan pada masa yang sama di dalam Kawasan Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien.

Dalam perlumbaan tersebut, permainan-permainan yang akan disediakan termasuk berkaitan dengan kelainan upaya seperti cabaran tutup mata, Cabaran Charade dan seumpamanya.
Objektif aktiviti tersebut adalah untuk memberikan pengalaman kepada orang awam untuk merasakan serba sedikit pengalaman para OKU dalam menjalani kehidupan harian mereka.