Tingkat kesediaan pelajar mencari pekerjaan

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 OGOS – Sebagai usaha untuk meningkatkan keyakinan pelajar dalam mencari pekerjaan, Kolej Perdagangan Laksamana (LCB) telah menganjurkan Program Kesediaan Kerja yang diisikan dengan beberapa aktiviti berkaitan.

Program yang direka untuk semua pelajar LCB yang sedang mencari pekerjaan itu bertujuan untuk meningkatkan pemahaman pelajar tentang kemahiran interpersonal, cara penulisan CV yang baik dan sebagainya.

Ia turut mengetengah ahli-ahli panel yang terdiri daripada Ketua Pegawai Operasi dan Timbalan Pengetua LCB, Siva; Pengurus Besar Golden Corporation dan pensyarah perniagaan di LCB, Ang Swee Meng selaku fasilitator program berkenaan dan Ketua Sumber Manusia JobCentre Brunei, Dayang Qairawani binti Haji Yacob.

Semasa program itu, pelajar berpeluang mengajukan soalan kepada ahli-ahli panel untuk memperoleh pengetahuan daripada pengalaman profesional dan peribadi mereka sebagai pengurus pengambilan dan ejen pekerjaan, yang diharapkan dapat memberi gambaran kepada para pelajar mengenai pencarian kerja.

Program juga merangkumi sesi di mana syarikat-syarikat telah diundang untuk mengadakan temu duga di mana para pelajar yang berminat untuk bekerja dengan syarikat-syarikat berkenaan diberi peluang untuk bertemu wakil syarikat.

Melalui pelaksanaan program ini, LCB berharap untuk membantu pelajar mendapat pekerjaan dalam syarikat yang sesuai selain mengembangkan dan memupuk hubungan dengan industri.

Antara pelajar LCB yang menghadiri Program Kesediaan Kerja di LCB. – Gambar serahan LCB