Tingkat literasi pelaburan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 NOV – Pendaftaran bagi Cabaran Pelaburan Baiduri Capital (BCIC) ke-4 kini dibuka sehingga pertengahan Disember 2020, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Baiduri Capital, di sini, hari ini.

Kenyataan menyatakan bahawa Cabaran Pelaburan Baiduri Capital merupakan inisiatif tahunan yang dilaksanakan oleh Baiduri Capital sebagai sebahagian daripada usahanya untuk memupuk dan meningkatkan kesedaran mengenai pelaburan, perkhidmatan pasaran modal dan perdagangan securities serta juga untuk menyokong matlamat AMBD untuk meningkatkan literasi pelaburan di kalangan orang ramai.

Dalam BCIC, setiap pasukan diberikan $5,000 sebagai modal permulaan untuk melabur dalam mana-mana securities yang disenaraikan di Pasaran Saham Singapura (SGX), Bursa Saham Malaysia (BURSA), Pasaran Saham Hong Kong (HKEx), China A-Shares (SSE-A) atau Pasaran Saham Amerika Syarikat (NYSE MKT LLC, NYSE dan NASDAQ).

Kenyataan menjelaskan bahawa mana-mana keuntungan yang diperoleh pasukan-pasukan berkenaan dalam cabaran pelaburan berkenaan akan disimpan oleh pasukan-pasukan itu.

Cabaran pelaburan yang akan datang itu, dibukakan kepada semua alumni institusi-institusi pengajian tinggi tempatan di mana setiap pasukan dianggotai oleh empat orang anggota dengan kesemua mereka mesti berusia 26 tahun atau ke bawah. Cabaran itu dijangka akan menarik minat lebih ramai pelabur muda yang mungkin sudah mempunyai sedikit latar belakang dan pengalaman dalam pelaburan.

Kenyataan turut menyatakan bahawa cabaran akan datang itu, secara rasminya akan bermula pada Januari 2021 dan akan berjalan selama enam bulan sehingga Jun 2021.

Sepanjang perjalanan pelaburan mereka, para peserta akan diajar cara-cara melabur dan memecahkan mana-mana salah faham yang menyatakan pelaburan itu adalah menyukarkan, mengambil masa dan memerlukan jumlah wang yang banyak.

Kenyataan juga menyatakan bahawa sepanjang perjalanan pelaburan mereka, para peserta akan diberikan akses langsung kepada penjual berlesen yang akan bertindak sebagai mentor yang membimbing mereka dalam dunia perdagangan dan pelaburan.

Pengurus Besar Baiduri Capital, Peng Eng Soon pula menyatakan bahawa matlamat BCIC adalah untuk memupuk kesedaran dan meningkatkan minat dalam pasaran modal dan pelaburan kewangan.

“Ini merupakan kali keempat Baiduri Capital mengadakannya dan kami telah menerima maklum balas yang amat menggalakkan daripada peserta-peserta lepas, di mana beberapa orang daripada mereka telah menjadi pelabur penuh dengan kami.”