Tingkatkan kesedaran penderaan seksual kanak-kanak

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 11 OGOS – Dalam usaha bersama untuk meningkatkan kesedaran mengenai bahaya penderaan seksual kanak-kanak dan bagaimana mencegahnya, Projek Pembangunan Wanita dan Kanak-kanak dengan kerjasama Biro Wanita Rumah Panjang Teraja telah menganjurkan sesi Dialog Komuniti di rumah panjang berkenaan, baru-baru ini.

Diketuai oleh pengasas dan Pengarah Eksekutif Projek Pembangunan Wanita dan Kanak-kanak, Dayang Nur Judy binti Abdullah, kumpulan seramai 15 orang dari agensi berkenaan yang termasuk beberapa orang sukarelawan pelajar telah pergi ke rumah panjang berkenaan di mana mereka dialu-alukan oleh Ketua Biro Wanita Rumah Panjang Teraja, Dayang Dengan tujuan untuk memberigakan maklumat mengenai pencegahan penderaan seksual kanak-kanak, sesi dialog berkenaan bukan sahaja dibukakan kepada penghuni dewasa malah kanak-kanak perempuan rumah panjang tersebut bagi memastikan bahawa pihak-pihak berkaitan dilengkapi dengan pengetahuan yang diperlukan tentang perkara berkenaan.

Sesi didahului dengan pengenalan dialog komuniti dan kandungannya yang dipimpin oleh Dayang Nur Judy, kemudian disusuli dengan tayangan filem Red Leaves Falling yang menyentuh mengenai pemerdagangan seksual dan pornografi kanak-kanak dalam talian.

Kemudian, sesi diteruskan dengan siri dialog interaktif di mana para hadirin dapat mendalami lagi topik-topik yang dibincangkan. Selain itu, sesi perkongsian kes tempatan mengenai keganasan dan penderaan seksual kanak-kanak juga telah dikendalikan oleh pengasas bersama RespectME.bn, Hajah Nurun Nassuha binti Haji Yunus.

Acara diakhiri dengan persembahan oleh kumpulan dikenali sebagai Bugtaw serta ahli-ahli jawatankuasa rumah panjang berkenaan.

Sesi dialog juga diselajurkan dengan penyerahan pelbagai sumbangan seperti Bugtaw yang menyumbangkan buku-buku kepada rumah panjang tersebut serta sumbangan pakaian dan perkakasan sekolah oleh Projek Pembangunan Wanita dan Kanak-kanak kepada kanak-kanak di rumah panjang itu.

Gambar ramai peserta bersama ahli-ahli daripada kumpulan Projek Pembangunan Wanita dan Kanak-kanak. – Gambar serahan Jawatankuasa Rumah Panjang Teraja