Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Tingkatkan kesiapsiagaan kecemasan dalam kalangan warga sekolah

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN – Unit Perhubungan Awam Cawangan Operasi D bersama guru besar dan marsyal bomba Sekolah Rendah Nakhoda Abdul Rashid, Kampung Menunggol telah membuat latihan pengosongan bangunan dengan melibatkan seramai 62 orang warga sekolah baru-baru ini.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), latihan tersebut dijalankan setiap tahun bagi memastikan kesiapsiagaan warga sekolah jika berlakunya kecemasan terutama sekali kebakaran dan diterapkan pentingnya keselamatan kebakaran secara teori dan pratikal.

  Antara teori dan praktikal yang dimaksudkan ialah tatacara untuk menyelamatkan diri daripada terperangkap dalam bangunan sekolah apabila berlakunya kebakaran, mengetahui tindakan apabila menghadapi insiden kebakaran di bangunan sekolah dengan membuat latihan pengosongan bangunan secara bersistematik dan memastikan bangunan dilengkapi dengan peralatan iaitu alat pemadam api ringan jenis debu kering 2kg dan selimut api.

  Dalam kenyataannya, JBP mengongsikan bahawa mereka juga menyediakan program-program keselamatan seperti Taklimat Mencegah Kebakaran, Life Saver 995 dan Kursus Marsyal Bomba bagi mengetahui aspek-aspek keselamatan semasa menangani kecemasan serta mengetahui tatacara yang betul bagi penggunaan alat pemadam api.

  Para guru mengarahkan murid-murid untuk mengosongkan bangunan sekolah semasa latihan dijalan. – Gambar serahan JBP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...