Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

Tingkatkan kesiapsiagaan kecemasan dalam kalangan warga sekolah

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN – Unit Perhubungan Awam Cawangan Operasi D bersama guru besar dan marsyal bomba Sekolah Rendah Nakhoda Abdul Rashid, Kampung Menunggol telah membuat latihan pengosongan bangunan dengan melibatkan seramai 62 orang warga sekolah baru-baru ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), latihan tersebut dijalankan setiap tahun bagi memastikan kesiapsiagaan warga sekolah jika berlakunya kecemasan terutama sekali kebakaran dan diterapkan pentingnya keselamatan kebakaran secara teori dan pratikal.

Antara teori dan praktikal yang dimaksudkan ialah tatacara untuk menyelamatkan diri daripada terperangkap dalam bangunan sekolah apabila berlakunya kebakaran, mengetahui tindakan apabila menghadapi insiden kebakaran di bangunan sekolah dengan membuat latihan pengosongan bangunan secara bersistematik dan memastikan bangunan dilengkapi dengan peralatan iaitu alat pemadam api ringan jenis debu kering 2kg dan selimut api.

Dalam kenyataannya, JBP mengongsikan bahawa mereka juga menyediakan program-program keselamatan seperti Taklimat Mencegah Kebakaran, Life Saver 995 dan Kursus Marsyal Bomba bagi mengetahui aspek-aspek keselamatan semasa menangani kecemasan serta mengetahui tatacara yang betul bagi penggunaan alat pemadam api.

Para guru mengarahkan murid-murid untuk mengosongkan bangunan sekolah semasa latihan dijalan. – Gambar serahan JBP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -