Tip memancing bagi pemancing baharu dan lama

Oleh Raz AS

Ilmu adalah umpama telaga yang tidak akan kering dan sentiasa mencurah-curah, tinggal sahaja kita sendiri untuk menimba dan mengambil manfaat daripadanya atau tidak.

Seorang pemancing tidak kiralah yang baharu mahupun yang lama, tidak seharusnya berhenti daripada menimba ilmu. Bagi pemancing baharu hindarkan diri daripada perasaan malu dan pemancing lama pula harus membuangkan perasaan ego untuk belajar kerana semakin banyak yang kita pelajari semakin tinggi peluang kita untuk berjaya di arena sukan memancing ini. Di sini penulis senaraikan beberapa tip bagi kegunaan kita bersama:

Pilih peralatan sebaiknya

Pada era digital ini, semakin ramai pemancing termasuk penulis sendiri lebih suka membeli peralatan pancing seperti joran, reel dan sebagainya melalui kaedah online berbanding mendapatkannya di kedai-kedai pancing tempatan. Kebaikannya, kita akan mempunyai lebih banyak pilihan.

Namun membeli secara online juga mempunyai keburukannya yang tersendiri, kita hanya dapat bergantung pada ‘review’ pembeli-pembeli lain tanpa dapat meneliti dan merasakan sendiri sesuatu produk itu dengan mata dan tangan kita. Oleh yang demikian berhati-hati dengan ‘review’, hanya kerana ramai orang suka menggunakan sesuatu jenama joran atau reel itu tidak bermakna kita sendiri akan ‘tepakai’.

Mahal tidak bermakna lebih bagus

Kita tidak perlu berbelanja mahal untuk memancing, cukup dengan tali, batu dan mata kail kita sudah dapat pergi memancing dan memperoleh banyak ikan. Namun sudah menjadi DNA kebanyakan pemancing untuk mempunyai set joran dan reel terbaik yang kita mampu miliki.

Pada era digital ini, semakin ramai pemancing termasuk penulis sendiri lebih suka membeli peralatan pancing seperti joran, reel dan sebagainya melalui kaedah online.

Sesuaikan situasi kewangan kita dengan peralatan yang ingin kita beli, lebih penting lagi pastikan peralatan tersebut dilindungi oleh ‘warranty’. Jika jenama-jenama yang kurang terkenal menyediakan ‘warranty’ yang lama anda mungkin mahu cuba untuk melihat produk-produk yang ditawarkan mereka.

Peralatan berjenama yang mahal tidak semestinya 100 peratus lebih baik daripada yang kurang berjenama. Kebanyakan produk mahal yang ada di pasaran adalah untuk menarik peman-cing bukannya untuk menarik ikan.

Jangan terburu-buru

Ketika berada di padang pancing jangan terburu-buru untuk melabuhkan umpan. Perhatikan kawasan dan keadaan sekeliling terutama daripada faktor keselamatan. Kemudian perhatikanlah tempat yang ingin dipancing untuk mengenal pasti di mana ikan bersembunyi.

Jika anda memancing di kawasan pantai, jika boleh perhatikan kawasan tersebut dari tempat tinggi atau menggunakan teropong. Pecahan ombak boleh menjadi indikasi tempat yang cetek. Jangan lupa untuk memerhatikan kawasan berdekatan kerana ikan besar tidak semestinya berada jauh dari tebing terutama apabila anak-anak ikan banyak berdekatan.

Guna set pancingan ringan

Jika ikan lambat menjamah umpan, gunakan mata kail dan tali yang lebih kecil. Mata kail yang kecil mudah tertancap kemas pada mulut ikan berbanding mata kail besar. Tali yang halus juga lebih susah untuk dilihat oleh ikan. Namun begitu perlu difahami risiko sekiranya ikan besar tiba-tiba menyambar umpan, oleh demikian pemancing harus sentiasa bersedia untuk berhadapan dengan pertarungan hebat setiap waktu.

Umpan terbaik

Ikan lebih suka memakan umpan hidup, jika anda ingin menangkap ikan yang berkualiti tiada umpan yang lebih baik berbanding menggunakan umpan hidup.

Namun sekiranya ketiadaan umpan hidup pastikan umpan yang digunakan adalah segar, bukan yang sudah busuk atau lama tersimpan dalam peti sejuk, anda mungkin tidak nampak sebarang perbezaan namun ikan tahu membezakannya.

Sesuaikan saiz umpan dengan ikan yang hendak dipancing. Gunakan umpan besar untuk memancing ikan besar. Meski umpan kecil juga mampu memperoleh ikan besar akan tetapi jika kualiti yang anda cari bukannya kuantiti gunakanlah umpan yang besar.

Berhati-hati dengan struktur tajam

Tiang-tiang jeti dan jambatan selalunya menjadi penghuni ikan-ikan besar. Namun kehadiran teritip pada bahagian tiang-tiang tersebut akan mampu memutuskan tali ‘terhebat’ anda yang mahal dalam beberapa saat sahaja apabila ikan melarikan diri untuk menyembunyikan diri selepas memakan mata kail.

Selalunya drag akan diset pada tahap maksimum untuk menghindari ikan dari zon bahaya tersebut. Akan tetapi tali yang kencang dan menghadapi tekanan yang kuat akan memudahkan ia terputus apabila ia terkena teritip.

Salah satu cara lain untuk menghindari tali terputus adalah untuk merendahkan set up drag.

Risiko tali putus memang tidak dapat dihindari 100 peratus tetapi ia akan meninggikan peluang anda untuk mendaratkan ikan meski tali pancing akan dipenuhi dengan ‘luka-luka’ pertempuran.

Pelajari informasi ikan

Pelajarilah informasi mengenai ikan-ikan buruan anda, tidak kiralah daripada buku atau internet. Terutama mengenai habitat, sifat, makanan dan tabiatnya secara mendalam.

Dengan mengenali dan mengetahui informasi mengenai ikan-ikan tersebut akan memudahkan anda untuk memburunya.

Ia juga adalah penting untuk mengetahui mengenai anatomi ikan-ikan tersebut ini kerana sesetengah ikan mempunyai duri atau gigi tajam yang boleh memutuskan tali dan menyebabkan kecederaan seperti ikan selongsong dan lain-lain. Tidak kurang juga ada yang mempunyai bisa yang boleh menyebabkan badan anda sejuk-sejuk dingin atau lebih teruk lagi memerlukan rawatan segera.

Hindari memakan ikan yang anda tidak ketahui spesiesnya. Sesetengah ikan terutama ikan palegik dan spesies terumbu mempunyai kandungan toksik yang tinggi boleh memudaratkan bahkan juga kematian jika dimakan.

Ketahui carta pasang surut

Ketahuilah carta pasang surut perairan tempat anda memancing terutama jika anda menggunakan bot. Air pasang surut boleh menjadi faktor yang akan mempengaruhi di mana ikan berada. Jika air surut besar waspada dengan kawasan-kawasan yang ingin dilalui demi keselamatan anda sendiri. Perahu terdampar di kawasan cetek adalah satu hal yang memeningkan kepala, perahu karam akibat terlanggar struktur keras di dasar adalah sesuatu yang kita semua perlu hindari.

Bebas daripada bau-bauan

Pastikan tangan anda bebas daripada bau-bauan seperti bau petrol, losyen, sunscreen, penghalau nyamuk dan lain-lain bauan toksik yang boleh dihidu oleh ikan dan menyebabkannya kurang berminat dengan umpan yang disajikan.

Bebaskan ikan yang tidak diperlukan

Ambil hanya apa yang perlu dan bebaskan semula ikan yang lain. Sesetengah negara mempunyai undang-undang yang memerlukan anda untuk melepaskan ikan yang tidak mencapai besar yang ditentukan atau hanya dapat diambil mengikut jenis dan kuantiti yang tertentu.

Tetapi jangan biarkan undang-undang sebagai alasan baharu hendak berbuat demikian kerana di negara kita masih belum mempunyai undang-undang sedemikian,lakukanlah demi masa depan sukan memancing.

Apakah keseronokannya meman-cing jika tiada ikan untuk dipancing lagi di sepanjang hari?

Bagi yang sudah menerapkan amalan tangkap, lepas dan ambil hanya yang perlu syabas diucapkan, walau begitu perlulah dipelajari cara terbaik untuk mengendalikan dan melepaskan ikan dengan betul untuk meningkatkan peluangnya hidup.