Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Topi Napoleon catat rekod

  PARIS, 19 NOV – Topi milik Napoleon Bonaparte semasa menjadi maharaja Perancis dijual cecah rekod hampir dua juta euro pada lelongan Perancis hari ini, menurut dewan lelongan itu.

  Ia berharga 1.932 juta euro (AS$2.1 juta), memecahkan rekod sebelumnya untuk topi Napoleon, yang dipegang oleh dewan lelongan yang sama, sekitar 1.884 juta euro pada 2014.

  Topi itu, yang dikenali sebagai bicorne, adalah dalam warna tanda dagangan Napoleon, hitam dengan warna bendera Perancis biru-putih-merah sebagai lambang dan menarik pengumpul ‘dari seluruh dunia’, kata pelelong Osenat, enggan memberikan identiti atau kewarganegaraan pembeli.

  Ia kali terakhir dimiliki oleh ahli perniagaan Jean-Louis Noisiez yang meninggal dunia tahun lalu.

  Harga terakhir lebih daripada dua kali ganda anggaran 600,000 hingga 800,000 euro dan hampir empat kali ganda harga rizab, kata rumah lelong yang berpangkalan di Fontainebleau selatan Paris.

  Topi hitam dengan lambang berwarna merah, putih dan biru milik Maharaja Napoleon I dipamerkan semasa jualan lelong pada 6 November. – AP

  Napoleon dipercayai memiliki kira-kira 120 topi sedemikian secara keseluruhan, kebanyakannya kini hilang.

  “Topi itu sendiri mewakili imej maharaja,” kata pakar rumah lelong Jean-Pierre Osenat kepada AFP sebelum penjualan itu.

  Napoleon memakai topi khusus ini pada pertengahan zamannya sebagai maharaja yang berlangsung dari 1808 hingga 1815, menurut dewan lelong.

  Tidak seperti kebanyakan orang lain pada masa itu, Napoleon memakai topinya ke sisi, yang memberikannya siluet tersendiri yang mudah dikenali oleh tenteranya dalam pertempuran.

  Napoleon menjadi terkenal semasa Revolusi Perancis, menjadi tokoh penting dalam peperangan revolusi.

  Beliau berkhidmat dengan republik itu sebagai konsul pertama dan menobatkan dirinya sebagai maharaja pada tahun 1804.

  Dia dibuang negeri pada tahun 1815 selepas kalah dalam pertempuran menentang tentera British dan Prusia di Waterloo.

  Beliau meninggal dunia pada tahun 1821 di pulau Saint Helena di Lautan Atlantik.

  Jualan topi hari ini muncul hanya beberapa hari sebelum biopik tentang Napoleon ditayangkan ke pawagam di seluruh dunia.

  Filem arahan Ridley Scott, memaparkan pertempuran besar-besaran di seluruh Eropah tetapi juga menggambarkan hubungan kompleksnya dengan isterinya Josephine.

  Joaquin Phoenix, yang memainkan watak Napoleon dalam filem itu, berkata mengenai mendiang maharaja bahawa dia ‘canggung dari segi sosial’, tetapi juga ‘romantik’. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...