Toshiba berpecah tiga syarikat

TOYKO, 9 NOV – Toshiba merancang untuk berpecah kepada tiga buah syarikat menjelang awal 2023, menurut laporan hari ini, selepas krisis yang berlaku di firma tersebut termasuk penyingkiran ahli lembaga pengerusi dan perbalahan mengenai pembelian saham.

Akhbar perniagaan The Nikkei berkata tiga unit akan menumpukan infrastruktur, peranti dan memori semikonduktor dan dijangka akan disenaraikan, berkemungkinan dalam tempoh dua tahun.

Toshiba memberitahu AFP pilihan untuk memecahkan perniagaan masih dalam pertimbangan namun berkata ia masih belum mencapai kata putus.

The Nikkei, yang enggan menyebutkan sumber, berkata langkah tersebut mungkin diumumkan Jumaat apabila Toshiba mengumumkan pendapatannya.

“Kami sedang merangka pelan perniagaan jangka sederhana bagi mengukuhkan nilai syarikat, dan membahagikan perniagaan kami adalah salah satu pilihan, akan tetapi masih belum mencapai kata putus sehingga ke hari ini,” jurucakap Toshiba, Tatsuro Oishi memberitahu AFP.

Toshiba merancang untuk berpecah kepada tiga buah syarikat menjelang awal 2023. – AFP

“Kami akan segera memaklumkan sekiranya kami memutuskan untuk memberitahunya,” tambahnya.

Keputusan itu, sekiranya disahkan, akan menjadi tempoh pergolakan buat firma tersebut, yang sebelum ini merupakan sebuah kuasa ekonomi dan teknologi maju di Jepun.

Langkah tersebut disusuli dengan pendedahan mengenai siasatan bebas yang merumuskan Toshiba cuba menghalang pemegang saham dari mengemukakan cadangan dan hak mengundi.

Laporan terperinci siasatan mengenai bagaimana firma mengejar campur tangan dari Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri Jepun bagi membantu mempengaruhi undian ahli lembaga. Pendedahan tersebut dibuat selepas pembelian yang tidak dijangkakan pada April dari sebuah dana ekuiti persendirian yang dikaitkan dengan ketua pegawai eksekutif ketika itu, Nobuaki Kurumatani.

Tawaran tersebut mencetuskan kemarahan, dengan dakwaan ia berniat untuk menghapuskan pengaruh pelabur.

Satu lagi tawaran dibuat selepas itu, dan Kurumatani membuat keputusan untuk meletak jawatan pada April, meskipun menegaskan ia tiada kaitan dengan kontroversi pembelian tersebut. – AFP