Toshiba lancar efius pertama diguna berulangkali

TOKYO, 20 NOV – Toshiba Electronic Devices & Storage Corporation (Toshiba) telah melancarkan “siri TCKE8xx,” IC eFius mereka yang pertama, satu barisan enam produk yang menyokong pelbagai fungsi yang diperlukan untuk perlindungan litar dalam talian bekalan kuasa, yang sudah pun mula dijualnya.

Ciri-ciri yang paling luar biasa bagi IC eFius itu adalah ia boleh digunakan berulang kali berbanding fius fizikal yang konvensional—fius tiub kaca dan fius cip—melindungi litar talian elektrik dengan secara fizikal menutupnya ketika ia berada dalam keadaan lebihan arus, dan perlu digantikan apabila ia rosak.

Produk IC eFius menggunakan litar sendiri untuk mematikan talian kuasa apabila terdapat sesuatu keabnormalan berlaku, dan boleh diset semula dan digunakan semula.

Satu lagi kelebihan adalah bahawa IC eFius menghilangkan reka bentuk litar yang kompleks dan beberapa komponen, sekali gus merealisasikan reka bentuk litar yang lebih mudah dengan komponen yang lebih sedikit dan sebuah ruang yang lebih kecil daripada sebuah fungsi perlindungan yang dijamin dengan bahagian diskret. – Bernama