Toshiba pertimbang tawaran pembelian dari dana UK

TOKYO, 7 APRIL – Toshiba sedang mempertimbangkan tawaran pembelian dari dana ekuiti swasta Britain, katanya hari ini, dengan laporan yang menunjukkan bahawa perjanjian itu bernilai kira-kira AS$20 bilion.

Perdagangan saham Toshiba dihentikan di bursa saham Tokyo, setelah firma Jepun mengesahkan tawaran itu dalam satu kenyataan.

Toshiba mengatakan ia ‘menerima tawaran awal semalam’ oleh CVC Capital Partners untuk pembelian.

Kami akan meminta maklumat terperinci dan membincangkan dengan teliti tawaran itu, kata firma itu.

Akhbar Nikkei mengatakan CVC sedang mempertimbangkan premium 30 peratus daripada harga saham kumpulan industri Jepun ketika ini, bernilai hampir 2.3 trilion yen (AS$20.8 bilion) berdasarkan penutupannya kelmarin.

Akhbar kewangan mengatakan CVC akan mempertimbangkan untuk merekrut pelabur lain untuk mengambil bahagian dalam pembelian. CVC enggan mengulas mengenai perkara itu. Tawaran itu akan menjadikan Toshiba bersifat bersendirian, dengan penghapusan bertujuan untuk menghasilkan keputusan yang lebih pantas oleh pengurusan Toshiba, yang bertembung dengan pemegang saham baru-baru ini, kata laporan.

Langkah itu, jika berjaya, akan membolehkan syarikat menumpukan sumber daya pada tenaga yang boleh diperbaharui dan perniagaan teras lain, tambah laporan itu.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Toshiba Nobuaki Kurumatani adalah ketua operasi CVC Jepun antara 2017 dan 2018, sebelum beliau mengambil alih dan eksekutif kanan di CVC Jepun kini merupakan pengarah luar dewan Toshiba. – AFP

Toshiba akan mempertimbangkan rancangan pembelian dari dana UK. –AFP