Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Toshiba semak semula ramalan tahunannya

  TOKYO, 14 FEB – Konglomerat Jepun, Toshiba hari ini menyemak semula ramalan tahunannya kerana ia masih menimbang cadangan pembelian yang akan menjadikannya tertutup selepas bertelagah selama berbulan-bulan.

  Pada April tahun lalu, firma itu berkata ia menangguhkan rancangan untuk berpecah dua selepas pemegang saham mengundi menentang idea itu dan akan mempertimbangkan penswastaan.

  Minggu lalu, Toshiba mengesahkan bahawa ia telah menerima cadangan daripada konsortium yang diketuai oleh Rakan Perindustrian Jepun (JIP), tetapi tanpa butiran lanjut.

  Hari ini, ketua pegawai kewangan, Masayoshi Hirata mengulangi “sekarang ini, jawatankuasa khas sedang mengkaji dengan teliti kandungan cadangan itu”.

  Tetapi dia enggan memberikan jangka masa untuk menilai tawaran itu, yang menurut harian perniagaan Nik-kei adalah sekitar 2 trilion yen (AS$15 bilion).

  Bank mega, Sumitomo Mitsui Banking dan Mizuho Bank masing-masing akan menawarkan pinjaman bernilai 500 bilion yen, manakala syarikat termasuk firma perkhidmatan kewangan Orix, pembuat alat ganti elektronik Rohm dan utiliti kuasa Chubu Electric akan menawarkan sejumlah sekitar satu trilion yen, katanya. – AFP

  Gambar fail menunjukkan logo kumpulan perindustrian Jepun, Toshiba dilihat di atas sebuah bangunan di ibu pejabatnya di Tokyo. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL - New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya. Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan...