TotalEnergies sumbang mesin ECMO

Oleh Ak Zaki Kasharan

TUTONG, 24 JAN – Sebagai tanggungjawab korporatnya untuk membantu usaha membendung penularan COVID-19 di Brunei Darussalam, TotalEnergies EP (Brunei) BV, baru-baru ini, telah menyumbangkan sebuah mesin ECMO kepada Kementerian Kesihatan.

Sehubungan itu, pagi tadi, Pengurus Besar TotalEnergies EP (Brunei) BV, Jerome Saniez telah meninjau dan melihat sendiri mesin berkenaan yang ditempatkan di Pusat Pengasingan Kebangsaan (NIC), Hospital Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Tutong.

Memandangkan hanya terdapat beberapa buah mesin seumpamanya di negara ini, Jerome Saniez mengongsikan bahawa adalah wajar bagi TotalEnergies EP (Brunei) BV untuk menyumbangkan mesin ECMO tersebut yang amat penting bagi membantu menyelamatkan nyawa mereka yang bergelut dengan jangkitan wabak COVID-19.

Ia juga merupakan sebagai penghargaan kepada kerja keras yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan, para petugas barisan hadapan, para petugas dan kakitangan kesihatan di negara ini.

Menyentuh mengenai usaha kerajaan dalam menangani penularan jangkitan wabak COVID-19 di negara ini, Jerome Saniez memuji usaha yang dilakukan selama ini yang patut dicontohi oleh banyak negara di luar sana dengan melihat jumlah pemberian vaksin yang cukup tinggi di negara ini selain daripada kadar kes jangkitan yang terkawal pada ketika ini.

“Negara Brunei Darussalam meskipun sebuah negara yang kecil namun banyak memberi contoh kepada negara lainnya dari segi cara untuk menangani wabak”, tambahnya.

Dalam pada itu, orang ramai yang ingin membuat sebarang sumbangan bolehlah berhubung terus dengan Pusat Operasi Kecemasan Kementerian Kesihatan (MOHEOC) melalui talian 7295712 pada waktu bekerja.

Mesin ECMO yang disumbangkan oleh TotalEnergies kepada Kementerian Kesihatan yang ditempatkan di Pusat Pengasingan Kebangsaan, Hospital Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Tutong.
Jerome Saniez semasa ditemu bual media.