Tottenham bertemu Lokamotiv dalam kelayakan Liga Europa

PARIS, 31 OGOS – Tottenham Hotspurs akan membuat kunjungan ke Bulgaria dalam pusingan kelayakan kedua Liga Europa pada bulan September selepas diundi menentang Lokomotiv Plovdiv yang dibuat hari ini.

Perlawanan tersebut akan dilangsungkan pada 17 September, lima hari selepas pasukan bimbingan Jose Mourinho memulakan kempen Liga Perdana Inggeris di laman sendiri menentang Everton. Mereka kemudian akan bermain di tempat lawan menentang Southampton pada 20 September.

Lokomotiv layak ke Liga Europa selepas memenangi Piala Bulgaria untuk kali kedua berturut-turut manakala Spurs layak selepas menamatkan kedudukan di tangga ke-6 di Liga Perdana Inggeris.

Sementara itu, pasukan dari liga Ireland, Shamrock Rovers telah diberikan cabaran besar setelah diundi dengan bekas juara Eropah tujuh kali, AC Milan di Dublin.

Pasukan bimbingan Steven Gerrard, Rangers telah diundi bermain di tempat lawan menentang pasukan dari Gibraltar, Lincoln Red Imps, pasukan kecil itu telah menewaskan Celtic 1-0 di laman sendiri dalam pusingan kelayakan Liga Juara-Juara pada 2016 sebelum tewas dalam perlawanan timbal balik di Glasgow.

Selepas disingkirkan dalam saingan Liga Juara-Juara di laman sendiri ketika menentang Ferencvaros dalam pusingan kelayakan kedua minggu lalu, Celtic akan dimasukkan ke dalam Liga Europa dalam pusingan ketiga, undian akan dibuat esok.

Kesulitan yang disebabkan oleh pandemik koronavirus bermakna semua perlawanan kelayakan akan dimainkan dalam satu perlawanan sahaja iaitu di laman sendiri pasukan yang pertama diundi dari kotak undian, berbanding mengadakan perlawanan timbal balik seperti sebelumnya.

Kesemua perlawanan Eropah akan dilangsungkan tanpa kehadiran peminat. – AFP

Tottenham Hotspurs akan bertandang ke Bulgaria untuk bertemu Lokomotiv Plovdiv Bulgaria dalam pusingan kelayakan kedua Liga Europa pada bulan September. Sementara AC Milan akan bertemu Shamrock Rovers di Dublin.- AP