Toyota Tundra baharu ganti enjin V8 kepada kuasa hibrid atau V6

DETROIT – Toyota mengeluarkan kembali enjin V8 besar dalam reka bentuk terbaharu pikap Tundra, langkah berani di pasaran yang menyukai enjin besar dan berkuasa tinggi.

Enjin dengan 381 kuasa kuda, 5.8 liter V8 akan digantikan oleh 389 kuasa kuda 3.5 liter twin-turbo V6 atau sistem hibrid elektrik pilihan dengan 437 kuasa kuda.

Perubahan itu penting kerana keperluan ekonomi bahan bakar AS yang lebih kuat yang tidak lama lagi akan dilaksanakan di bawah Presiden Joe Biden, yang membatalkan peraturan semasa bekas presiden Donald Trump.

Enjin V8 lama hanya dapat berjalan sekitar 20.8 kilometer segelen di bandar dan 27.2 kilometer di lebuh raya. Toyota belum menyatakan anggaran perbatuan untuk enjin baharu, tetapi mengatakan ia akan lebih cekap dan hebat daripada enjin V8 yang dikeluarkan itu.

Ford, General Motors dan Stellantis, yang menguasai pasaran kereta pikap besar AS, masih menawarkan enjin V8, yang sering disukai untuk menunda dan pengangkutan. Pikap Ford F-Series adalah kenderaan paling laris di AS. Toyota mengatakan Tundra baharu dapat menampung berat 5,400 kilogram dan mengangkut 873 kilogram di ruang belakangnya. Transmisi automatik enam-kelajuan yang dikeluarkan akan diganti dengan versi 10-kelajuan yang lebih cekap.

Sistem hibrid akan membantu perjalanan trak semasa memandu di bandar dan akan menambahkan kuasa semasa menarik atau menunda. Ia mempunyai bateri nikel-logam-hidrida 288 volt di bawah tempat duduk penumpang belakang. Trak ini juga mendapat gaya baharu, reka bentuk bahagian dalam yang diperbaharui, suspensi dan bingkai menarik, tempat ruang belakang dari aluminium yang mengurangkan berat badan kereta berkenaan. – AP

Toyota Tundra baharu dapat menampung berat 5,400 kilogram dan mengangkut 873 kilogram di tempat raung belakangnya. – AP