Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  TPNPB sedia bebaskan juruterbang NZ secara bersyarat

  JAKARTA, 7 FEB – Pemberontak pemisah di wilayah Papua yang bergolak di Indonesia hari ini menyatakan kesediaan mereka untuk membebaskan seorang juruterbang New Zealand yang telah dijadikan tebusan setahun lalu.

  Pejuang kemerdekaan yang diketuai oleh Egianus Kogoya, seorang komander wilayah dalam Gerakan Papua Merdeka, menyerbu pesawat enjin tunggal di landasan kecil di Paro dan menculik Philip Mark Mehrtens pada 7 Februari 2023.

  Juruterbang dari Christchurch bekerja untuk syarikat penerbangan Indonesia Susi Air.

  Kogoya berkata kumpulan itu tidak akan membebaskan Mehrtens melainkan kerajaan Indonesia membenarkan Papua menjadi negara berdaulat.

  Tetapi Terianus Satto, seorang pemimpin sayap bersenjata Pergerakan Papua Merdeka, berkata dalam satu kenyataan hari ini Tentera Pembebasan Papua Barat, yang dikenali sebagai TPNPB, bersedia untuk melepaskan Mehrtens dan mengharapkan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu untuk menjadi pengantara.

  Satto tidak memberikan jangka masa untuk kemungkinan penyerahan.

  “Untuk melindungi kemanusiaan dan memastikan hak asasi manusia, pengurusan ibu pejabat komando kebangsaan TPNPB akan memulangkan Mehrtens kepada keluarganya,” kata kenyataan itu.

  Video dan gambar yang dihantar pemberontak ke media hari ini menunjukkan seorang lelaki berambut panjang kusut dan kurus kering duduk berkaki ayam di atas kayu balak sambil diapit oleh dua orang lelaki mengacungkan senapang.

  Kenyataan TPNPB hari ini dibuat beberapa hari selepas sayap bersenjata itu berkata ia telah meminta Kogoya untuk melepaskan juruterbang itu dan mencadangkan telah ada maklum balas terhadap rayuan itu. – AP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...