Tradisi ‘chaccu’ tetap hidup di Andes, Peru

TOTOROMA, PERU – Di waktu fajar yang dingin membeku di Andes, puluhan petani Peru memanjat lereng gunung untuk menjalankan tradisi berabad-abad lamanya iaitu mencukur bulu vicuna, iaitu sejenis haiwan sama seperti llama yang sangat berharga.

Seminggu setiap tahun, para petani Totoroma, sebuah desa 50 kilometer ke barat daya Tasek Titicaca, bergabung untuk proses mengiringi dan mencukur yang dikenali setempat sebagai ‘chaccu’.

Mereka menyusuri lereng gunung dan mengiringi sekitar 500 ekor vicuna menuruni lereng ke dalam tempat yang terbuat dari tiang dan jaring setinggi tiga meter. Langkah berjaga-jaga diperlukan agar kumpulan vicuna yang lincah itu tidak melarikan diri.

Comuneros yang terdiri daripada lelaki dan wanita, malah ada yang membawa anak memakai pakaian tebal mengelak daripada kesejukan dan memakai topi berbulu lebar untuk melindungi mereka daripada sinar matahari. Tahun ini, mereka juga memakai pelitup muka untuk melindungi daripada COVID-19.

“Ini adalah aktiviti nenek moyang kami yang telah berlangsung sejak dulu lagi dan sekarang kami membantu sebagai pentadbiran negara awam,” kata doktor haiwan Jaime Figueroa kepada AFP.

Chaccu merupakan festival tradisi berabad-abad mencukur bulu vicuna yang sangat berharga. – AFP
Seorang warga Totoroma memegang seekor vicuna yang hendak dicukur. – AFP
Bagi mengelakkan vicuna melarikan diri, tiang dan jaring didirikan setinggi tiga meter di satu tempat simpanan. – AFP
Kelihatan bulu vicuna yang siap dicukur. – AFP
Members of the community of Totoroma participate in the traditional Chaku, or Chaccu, an annual vicuna round-up and shearing festival, in Puno, southern Peru, on August 25, 2021. (Photo by Carlos MAMANI / AFP)

Jesus Pilco Mamani mengikuti jejak ayah dan datuknya.

“Saya mula bekerja sebagai comunero pada tahun 1986,” katanya kepada AFP.

Vicuna menjadi lambang pada bendera Peru dan dianggarkan terdapat 200,000 vicuna di negara itu. Chaccu tahunan membantu menyokong keluarga di 290 komuniti di Andes, Peru. Bulu Vicuna sangat dihargai kerana kualitinya lembut dan merupakan salah satu yang paling mahal di dunia.

Vicuna tinggal 3,500 meter dari permukaan laut sehingga untuk mendapatkan bulunya suatu tugas yang sukar.

Masyarakat di Andes Peru menghasilkan sekitar 10 tan bulu vicuna setahun. Tidak seperti llamas dan alpacas, vicuna dan guanacos belum ada yang dijinakkan. Bulu alpaca jauh lebih biasa, sementara bulu llama dapat digunakan untuk membuat permaidani tetapi dianggap terlalu kasar untuk pakaian.

Bulu Guanaco juga sangat berharga, walaupun tidak selembut vicuna.

Di dalam kawasan simpanan, comuneros memegang setiap vicuna berbulu coklat muda di atas selimut di tanah sementara seorang pakar dengan cepat mencukurnya menggunakan mesin yang dihidupkan oleh generator mudah alih.

Bulu setiap vicuna dikumpulkan dan diletakkan di dalam beg plastik individu. Setelah dicukur, vicuna segera dilepaskan dari tempat simpanan dan berlari dengan laju ke atas gunung. Satu kilogram bulu vicuna yang belum diproses dijual pada harga AS$400, jauh lebih banyak daripada bulu alpaca.

Tetapi seekor alpaca yang dicukur menghasilkan tiga kilogram bulu, dibandingkan dengan ‘150 hingga 180 gram’ dari vicuna yang jauh lebih kecil, kata Erick Lleque Quisoe, seorang pegawai kerajaan daerah Puno, kepada AFP.

Dia mengatakan penduduk tempatan di Totoroma mendapatkan 35-40 kilogram” bulu daripada 500 ekor vicunas.

Pada tahun 2019, Peru menghasilkan AS$3 juta eksport tujuh tan bulu vicuna, sedangkan eksport alpaca membawa sekitar AS$300 juta, menurut angka rasmi. – AFP