Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Trashcycle didik masyarakat kepentingan kitar semula

  MALAYSIA – Pada pagi Ahad yang mendung, sekumpulan orang yang bersemangat turun ke pantai berbatu Tanjung Harapan di Klang, Selangor.

  Tetapi mereka tidak berada di sana untuk berseronok. Sebaliknya, misi mereka adalah untuk membersihkan pantai. Acara gotong royong ini adalah untuk menandakan ulang tahun pertama Trashcycle, pemungut sisa kitar semula yang berpangkalan di Lembah Klang.

  Acara pembersihan pantai Trashcycle, yang diadakan pada 11 September lalu telah menarik minat kira-kira 45 sukarelawan daripada pelbagai peringkat umur dan latar belakang.

  Aktiviti itu menyaksikan mereka mengendalikan pelbagai jenis bahan buangan, termasuk lampin, pakaian dan juga botol kaca, malah ada yang mempunyai hidupan marin di dalamnya.

  “Kami terkejut dengan apa yang kami lihat. Semoga (keadaan) ini berubah dengan pembersihan yang lebih konsisten di sini.

  Santhia berkata tujuan pembersihan pantai adalah untuk mewujudkan kesedaran tentang betapa tercemarnya ruang awam kita. – ANN/The Star
  Para sukarelawan mengumpul pelbagai jenis bahan buangan semasa pembersihan pantai, termasuk lampin, pakaian dan botol kaca. – ANN/The Star

  Sukarelawan memilih sisa yang dikumpul daripada usaha pembersihan pantai. – ANN/The Star

  “Matlamat acara ini adalah untuk mendapatkan komuniti yang kami cipta melalui Trashcycle untuk mendapatkan sedikit kesedaran tentang betapa tercemarnya ruang awam kami.

  “Ia juga untuk membersihkan kawasan, jadi diharapkan lebih banyak hidupan marin kita mempunyai peluang untuk jangka hayat yang lebih panjang dan bukannya dibunuh oleh plastik,” kata pengasas Trashcycle, Santhia Subramaniam, 24.

  Trashcycle diasaskan pada September 2021, ketika Santhia belum memiliki sebarang pekerjaan. Memikirkan apa yang sebenarnya dia mahu lakukan dalam hidup, dia kebetulan membaca artikel tentang kesan teruk perubahan iklim global.

  Sangat mengambil berat tentang kebajikan ini, Santhia tahu dia perlu bertindak segera, dan itu membawa kepada Trashcycle, yang kini terdiri daripada enam orang.

  “Misi kami adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang cara mengitar semula dengan betul, dan semua orang mempunyai kesan ke atas bumi, tidak kira betapa besar atau kecil tindakan itu,” kata Santhia.

  Kerja mereka membawa mereka dari pintu ke pintu di seluruh wilayah, mengumpul barangan kitar semula yang kemudiannya dihantar ke sebuah kilang di Sungai Besi.

  Barang-barang ini kemudiannya diasingkan, disimpan dan dimampatkan ke dalam bal sebelum dihantar ke kilang kertas, pengilang plastik dan logam serta penghancur kaca.

  Misi kitar sampah termasuk mendidik masyarakat, sering menyampaikan ceramah kepada syarikat tempatan dan orang ramai.

  Salah satu pencapaian terbesar mereka setakat ini ialah mengalihkan kira-kira 105 tan sisa daripada tapak pelupusan dalam masa satu tahun sahaja. Menurut Santhia, kitar semula bukanlah satu tabiat biasa yang diamalkan oleh kebanyakan rakyat Malaysia.

  “Salah satu cabaran terbesar kami ialah mendapatkan syarikat dan pemilik perniagaan mengitar semula sisa mereka.

  “Kebanyakan syarikat tidak mahu meluangkan masa untuk melakukannya kerana ia memerlukan sedikit usaha,” kata Santhia.

  “Bagaimanapun, kami di Trashcycle percaya bahawa perniagaan dan syarikat mesti bertanggungjawab terhadap sisa yang mereka hasilkan, dan memastikan bahawa sisa itu dilupuskan dengan cara paling berkesan yang mungkin. Kami masih menghadapi cabaran ini tetapi kami akan tabah mendidik mereka secara berterusan,” tambahnya.

  Satu lagi cabaran biasa ialah menerima sisa yang diliputi dengan sisa makanan atau kotoran.

  “Salah tanggapan biasa ialah pembungkus bawa pulang yang kotor boleh dikitar semula, sama ada kertas, plastik atau kaca.

  “Jika seseorang berhasrat untuk mengitar semula sesuatu, ia perlu dibersihkan, jika tidak syarikat hanya akan menghantarnya ke tapak pelupusan dan bukannya mengitar semulanya.

  “Jadi sila sentiasa bilas barang kitar semula awda jika ingin mengitarnya semula!” desak Santhia.

  Trashcycle berharap untuk berkembang ke lebih banyak negeri dan bekerjasama dengan kerajaan dalam memperkemas proses kitar semula negara.

  Santhia berkata terdapat banyak ketidakpastian tentang amalan alam sekitar di sini, yang menyumbang kepada kadar kitar semula yang rendah.

  Sebagai contoh, ramai rakyat Malaysia tidak pasti sama ada mereka perlu mengasingkan sampah mereka atau tidak.

  Beliau menggesa semua orang untuk mengambil tindakan langsung mengenai alam sekitar, termasuk untuk berarak, mengundi dan menekan kerajaan untuk menghentikan ketidakaktifan iklim melalui mewujudkan dasar dan undang-undang. Kesedaran tanpa tindakan adalah tidak produktif, tegas Santhia.

  “Lebih satu tahun beroperasi, kami sudah pasti melihat lebih ramai orang sedar tentang kitar semula dan menghubungi kami.

  “Tetapi ia tidak mencukupi, dan kami memerlukan lebih ramai orang untuk melakukannya,” katanya.

  “Saya ingin berkongsi petikan, ‘sisa bukan sesuatu yang awda buang, ia adalah sumber yang berharga kepada ekosistem’.

  “Kita harus meneruskan kitar semula supaya kita mempunyai kurang sisa di tapak pelupusan sampah dan lautan, dan lebih banyak hutan dan hidupan marin.

  “Generasi masa depan kita berhak mendapat peluang untuk melihat betapa indahnya Malaysia,” katanya mengakhiri. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...