Trump bakal calonkan hakim wanita

WASHINGTON, 20 SEPT – Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump berkata semalam beliau akan mencalonkan seorang wanita untuk mengganti mendiang Hakim Mahkamah Agung Ruth Bader Ginsburg.

Hasrat presiden untuk ‘bertindak segera’ ke atas proses itu, meskipun menerima tentangan dari Demokrat, mungkin menguasai kempen – bersama isu hangat seperti koronavirus dan isu perkauman berterusan di AS – sebelum pilihan raya pada 3 November.

“Saya fikir ia akan berlaku dengan cepat,” beritahu Trump kepada wartawan di luar Rumah Putih semalam, menambah beliau fikir pilihannya akan dibuat ‘pada minggu depan.’

Ginsburg, 87, amat popular di kalangan Demokrat, meninggal dunia pada Jumaat selepas bergelut dengan kanser.

Kematian beliau, beberapa minggu sebelum pilihan raya presiden, menawarkan Republikan peluang untuk mendapatkan majoriti konservatif bagi beberapa dekad akan datang, mengenai mahkamah di mana hakim dilantik seumur hidup.

Risiko adalah tinggi kerana keputusan mungkin menjejaskan isu sensitif seperti pengguguran, penjagaan kesihatan, kawalan senapang dan hak homoseksual.

Trump telah pun menamakan dua hakim semasa penggalnya sebagai presiden, Brett Kavanaugh dan Neil Gorsuch, memberikan konservatif majoriti 5-4 sebelum kematian Ginsburg, walaupun ia tidak menjamin keputusan yang memihak kepada Trump.

Biden berkata pada Jumaat bahawa ‘pengundi harus memilih presiden dan presiden harus memilih hakim untuk dipertimbangkan oleh Senat.’ – AFP

Orang ramai berkumpul untuk memberikan penghormatan kepada mendiang Hakim Ruth Bader Ginsburg di depan bangunan Mahkamah Agung, Washington DC. – AFP