Trump desak Toyota bina produknya di AS

DETROIT, 6 Jan – Presiden yang baru dilantik, Donald Trump telah menghalakan cita-citanya pada Toyota dalam usaha terbarunya untuk mendesak syarikat itu membina produknya di AS dan bukannya di Mexico.

Trump dalam Twitter semalam menyatakan jika pengeluar automobil Jepun itu meneruskan rancangan untuk membina Corolla kompak di kilang baru di Mexico dan bukannya AS, ia bakal berdepan ‘cukai besar sempadan’, apabila ia menghantar kereta ke utara.

Ancaman itu mengulangi yang telah disasarkan ke atas Ford Motor Co dan General Motors Co. Trump telah berulang kali mengancam Ford dengan cukai 35 peratus ke atas kereta kecil yang dibuat di Mexico, dan minggu ini beliau membantah GM kerana mengimport kereta dari selatan sempadan. Beliau juga telah membuat ancaman serupa ke atas syarikat-syarikat di luar industri automobil.

Hampir kesemua pengeluar automobil membina kereta kecil di Mexico untuk mengambil kesempatan dari gaji lebih rendah. Para pengguna lazimnya membayar harga lebih rendah bagi kereta kecil, yang menyukarkan untuk memenuhi kos buruh lebih tinggi di AS.

Di Twitter Trump telah salah menyatakan lokasi kilang baru Toyota di Mexico, ia adalah di Guanajuato, bukan Baja, tetapi beliau dengan betul menyatakan bahawa Toyota merancang untuk membina Corolla di Mexico. Pengeluar automobil itu telah mengumumkan kilang baru pada April 2015, dengan mengatakan ia akan mewujudkan 2,000 pekerjaan.

Pelawat dilihat di bilik pameran Jepun Toyota Motor Corp. di Tokyo kelmarin. Presiden yang baru dilantik, Donald Trump telah menghalakan cita-citanya pada Toyota dalam usaha terbarunya untuk mendesak syarikat itu membina produknya di AS dan bukannya di Mexico. - AFP
Pelawat dilihat di bilik pameran Jepun Toyota Motor Corp. di Tokyo kelmarin. Presiden yang baru dilantik, Donald Trump telah menghalakan cita-citanya pada Toyota dalam usaha terbarunya untuk mendesak syarikat itu membina produknya di AS dan bukannya di Mexico. – AFP

Pengilangan Corolla akan bermula pada 2019 dengan model baru dan akan berpindah dari kilangnya di Cambridge, Ontario.

Toyota juga akan terus mengeluarkan Corolla di sebuah kilang di AS di Blue Springs, Mississippi. Kilang Ontario akan membina kenderaan saiz sederhana dengan harga lebih tinggi.

Toyota Motor Corp, tidak secara langsung memberi respons kepada ancaman cukai Trump, tetapi semalam berkata dalam satu kenyataan bahawa pengeluaran dan pekerjaan di AS tidak akan berkurang disebabkan kilang Guanajuato. Menurut Toyota ia telah melabur lebih AS$21.9 bilion dalam operasinya di AS, termasuklah 10 tapak pengeluaran, 1,500 wakil penjual dan 136,000 pekerja.

Presiden Toyota Akio Toyoda berkata semalam di Tokyo bahawa pengeluar automobil pada masa ini tidak menimbangkan perubahan kepada rancangan pengeluarannya. Dia juga berkata bahawa dia ingin melihat pentadbiran Trump yang akan datang itu sebagai ‘peluang’ bagi syarikat itu. – AP