Trump gelar protes antirasisme ‘keganasan domestik’

KENOSHA, 2 SEPT – Presiden Donald Trump kelmarin menyampaikan mesej kepada penduduk Kenosha, bandar terkini di AS yang menyaksikan kejadian penembakan ke atas seorang lelaki berkulit hitam oleh anggota polis, di mana dia menggelar perbuatan protes anti perkauman baru-baru ini sebagai ‘keganasan domestik’ oleh perusuh ganas.

Trump yang selama berbulan-bulan berharap dapat mengalihkan kempen pilihan raya menentang ahli Demokratik, Joe Biden daripada referendum mengenai respons pandemik koronavirus yang meluas, kepada apa yang dilihat oleh beliau sebagai undang-undang dan ketenteraman. Di bandar Kenosha di Wisconsin, dibelenggu pergolakan sejak polis kulit putih menembak seorang penduduk kelahiran Afrika-Amerika, Jacob Blake di hadapan tiga orang anaknya.

“Ini bukan tindakan protes aman tetapi keganasan domestik,” Trump berkata selepas melawat kawasan bandar yang musnah, menggambarkan demonstrasi beberapa malam pada minggu lalu yang telah menyebabkan dua orang terbunuh.

Orang ramai memasang pagar penghalang di jalan-jalan yang dilalui oleh motosikal pengiring presiden, dengan penyokong Trump berada di satu pihak manakala penunjuk perasaan Black Lives Matter di pihak yang lain, bertelagah di antara satu sama lain dari jauh dan kadangkala bersemuka dalam keadaan tegang.

“Terima kasih kerana menyelamatkan bandar kami,” menurut sepanduk yang dipegang penyokong di sepanjang jalan. “Bukan presiden kami,” kata penunjuk perasaan lain.

Di bawah kawalan keselamatan yang ketat dengan jalan-jalan disekat, Trump mengadakan lawatan di kedai yang hangus terbakar di mana beliau memberitahu pemilik kedai, “Kami akan membantu memperbaikinya”. – AFP

Presiden Donald Trump semasa mengadakan lawatan ke Kenosha, Wisconsin untuk meninjau kerosakan akibat tunjuk perasaan. – AP