Trump perlu bayar balik cukai bangunan AS$1 juta

ILLINOIS, 1 OGOS – Sebuah agensi cukai Illinois telah memutuskan bahawa mantan Presiden Donald Trump akan dikenakan bayaran balik AS$1 juta pada bil cukai 2011 untuk bangunan pencakar langit di pusat bandar Chicago, tetapi pegawai tempatan berusaha untuk menyekat pengembalian wang tersebut.

The Chicago Sun-Times melaporkan isunya adalah anggaran Lembaga Pemeriksa Cook County mengenai nilai bilik dan runcit Trump International Hotel & Tower. Pada bulan Jun lalu, Lembaga Rayuan Cukai Harta Illinois mengundi 5-0 untuk mengurangkan penilaian harta komersial bangunan tersebut.

Pengundian itu bermaksud bahawa Trump berhutang AS$1.03 juta, wang yang akan dikeluarkan dari cukai hartanah yang disebabkan oleh bandar Chicago, Sekolah Umum Chicago dan beberapa agensi kerajaan yang lain.

Peguam Negeri Cook County mempertikaikan pembayaran balik dan telah mengajukan tuntutan kepada Mahkamah Rayuan Illinois dengan harapan dapat menyekatnya.

Perselisihan itu adalah bab terakhir dalam pertarungan undang-undang yang telah lama berlanjutan mengenai bil cukai Trump yang bermula lebih dari 12 tahun yang lalu dan telah menyebabkan pelepasan cukai lebih daripada AS$14 juta untuk Trump. Ini juga melibatkan bukan hanya seorang mantan presiden yang berada di tengah-tengah sejumlah pertempuran undang-undang. – AP

Gambar fail pada 10 Mac 2016 menunjukkan Trump International Hotel and Tower di Chicago. Sebuah agensi cukai Illinois telah memutuskan bahawa mantan Presiden Donald Trump akan dikenakan bayaran balik AS$1 juta pada bil cukai 2011 di bangunan pencakar langit Chicago. – AP