Trump umum pelan batal lockdown

WASHINGTON, 16 APRIL – Presiden Donald Trump berjanji akan mengumumkan pelan hari ini untuk membuka semula ekonomi terbesar dunia, ekoran tindakan berhati-hati di Eropah, mendakwa Amerika Syarikat (AS) telah ‘melepasi kemuncak’ krisis koronavirus meskipun jumlah kematian harian yang tinggi.

Sejak muncul di China pada akhir tahun lalu, pandemik telah mencetuskan kekacauan di dunia, memaksa separuh daripada jumlah penduduk dunia tinggal dalam rumah dan menjerumus ekonomi global dalam Kemelesetan Besar kedua.

Angka kematian telah mencecah 133,000 dengan lebih dua juta dijangkiti, menurut perangkaan AFP, dengan hampir 2,600 terkorban dalam tempoh 24 jam lalu di AS sahaja.

Namun Trump memberitahu wartawan ‘strateginya yang agresif’ terhadap virus adalah berkesan dan ‘data menunjukkan kami telah melepasi kemuncak kes baharu di seluruh negara.’

Beliau berjanji ‘garis panduan’ mengenai pembukaan semula sebahagian kawasan negara akan dikeluarkan, mencadangkan negeri yang kurang terjejas boleh membatalkan sekatan sebelum 1 Mei.

“Kami semua akan kembali semula, kami semua,” kata Trump.

Pemimpin di seluruh dunia sedang bergelut dengan dilema bagaimana kembali kepada keadaan normal dan melancarkan ekonomi mereka tanpa menghadapi risiko gelombang jangkitan kedua.

Di Jerman, Canselor Angela Merkel menggesa rakyat mengambil ‘langkah berhati-hati’ tatkala beliau mengumumkan langkah awal untuk membuka semula beberapa kedai dan memulakan sekolah secara beransur-ansur.

Denmark mulai membuka semula sekolah untuk kanak-kanak selepas ditutup selama sebulan dan Finland membatalkan sekatan di Helsinki.

Lithuania berkata ia akan membenarkan kedai lebih kecil dibuka pada hari ini, sementara Iran dijangka membenarkan beberapa perniagaan kecil memulakan operasi. – AFP