Tuah Spurs tukar tiang gol

LONDON, 25 SEPT – Tottenham Hotspur terpaksa meminta tiang gol ditukar sebelum kelab itu melakar kemenangan 3-1 ke atas Shkendija untuk mara ke pusingan akhir kelayakan Liga Europa, awal pagi tadi.

Son Heung-min dan Harry Kane menjaringkan gol dalam tempoh 20 minit terakhir perlawanan bagi menempah pertemuan dengan Maccabi Haifa untuk aksi playoff akhir, minggu depan. Mourinho, berkata penjaga golnya menyedari sebelum perlawanan bahawa tiang gol adalah lima sentimeter lebih rendah berbanding saiz sebenar.

“Saya fikir saya yang semakin membesar tetapi selepas itu baru saya sedar tiang gol itu adalah lima sentimeter lebih rendah,” kata Mourinho menerusi keterangan gambar yang dimuat naik di Instagram dengan dia dilihat  hampir menyentuh palang gol berkenaan.

“Penjaga gol menghabiskan masa mereka berada di tiang gol, jadi mereka tahu apabila tiang gol itu bukan saiz yang sebenar. Kami meminta delegasi UEFA untuk melakukan pemeriksaan dan mereka mengesahkan ia lima sentimeter lebih rendah.

“Kami minta tiang gol ditukar mengikut saiz yang sebenar.”

Mourinho sekadar meletakkan Kane di bangku simpanan daripada enam pertukaran yang dilakukan ketika menewaskan Southampton 5-2, Ahad lalu tetapi terpaksa membawa masuk kapten England itu selepas Valjmir Nafiu berjaya memadam gol pendahuluan Spurs yang dijaringkan Erik Lamela pada awal permainan. – AFP

Aksi Kane (kanan) berebut bola dengan pemain Shkendija pada perlawanan kelayakan Liga Europa UEFA di Philip II Arena, Skopje, awal pagi kelmarin. – AFP