Tuan diusir, 110 kucing terabai

MADRID, 20 SEPT – Badan kebajikan haiwan di selatan Sepanyol berusaha mencari tempat tinggal untuk 110 ekor kucing semalam selepas haiwan itu dan tuannya diusir dari sebuah pangsapuri di rantau Valencia.

SPAMA Safor, tempat perlin-dungan haiwan di tenggara bandar tepi laut Gandia, pada mulanya fikir hanya terdapat 96 kucing dalam pangsapuri.

Namun pada petang semalam, badan kebajikan itu berkata ia berjaya memindahkan 110 kucing dan amat memerlukan bantuan untuk memberikan tempat tinggal kepada haiwan-haiwan ‘sekurang-kurangnya sehingga ia divaksinkan atau dimandulkan.’

Kucing itu telah kehilangan tempat tinggal selepas ia dan tuannya diusir dari sebuah apartmen di bandar berukuran 100 meter persegi, menurut mereka.

“Nampaknya tuan punya membawa masuk sepasang kucing tiga tahun lalu dan sejak itu, haiwan peliharaan ini telah membiak,” beritahu Salvadora Tormas, yang bekerja dengan badan kebajikan itu, kepada AFP.

SPAMA Safor berkata ia tidak mempunyai ruang yang cukup untuk menerima kesemuanya kerana ia telah pun menempatkan 200 kucing buat masa sekarang.

Tormas berkata mereka mengambil 48 kucing pada Jumaat dan akan mendapatkan yang selebihnya dengan bantuan tuan punya, yang digambarkannya sebagai seorang lelaki muda. – AFP