Tujuh insiden pokok tumbang dicatatkan

Oleh Sim Y.H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JULAI – Statistik merekodkan sebanyak tujuh panggilan pokok tumbang yang ditangani oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) kelmarin yang mana negara pada masa ini mengalami keadaan cuaca tidak menentu.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh JBP di sini hari ini, tempat-tempat lain yang terlibat seperti Kampung Sungai Akar, Jalan Kebangsaan, Kampung Tanjung Bunut, Kampung Putat, Jalan Batu Satu dan Kampung Manggis Dua.

Satu daripada insiden berlaku pada pukul 4:42 petang di kawasan Jambatan Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien menghala ke Bandar Seri Begawan, di mana sepohon pokok getah berukuran 15 meter panjang dan 30sm garis pusat tumbang di bahagian jalan raya dan telah merosakkan dua buah kereta.

Anggota bomba bertindak menggunakan gergaji rantai untuk memotong pokok berkenaan dan tidak ada kecederaan dan korban jiwa dilaporkan.

Dalam pada itu, JBP ingin menasihati orang ramai supaya lebih berwaspada dan berhati-hati terutama sekali ketika memandu dalam keadaan cuaca yang tidak menentu.

Mereka juga dinasihatkan untuk tidak meletakkan kereta berdekatan dengan pokok-pokok besar bagi menghindari sebarang perkara yang tidak diingini berlaku.

Sementara itu, mereka yang menanam pokok pula dinasihatkan untuk tidak menanam pokok berhampiran dengan rumah dan mengamalkan penjarakan bagi penanaman pokok tersebut.
Pokok-pokok yang ditanam pula perlulah sentiasa dijaga dan diawasi serta dipotong (trimming) sebelum keadaan tidak terkawal.

Jika berlaku sebarang insiden kecemasan, orang ramai bolehlah menghubungi talian kecemasan 995 dengan memberikan maklumat yang tepat.

Pokok tumbang di salah sebuah kawasan rumah di Daerah Brunei dan Muara. – Gambar serahan JBP