Tujuh maut selepas hadiri majlis perkahwinan

WASHINGTON, 18 SEPT – Satu majlis perkahwinan di pedalaman Maine, Amerika Syarikat (AS) menjadi mimpi ngeri apabila tujuh maut, manakala 177 lagi dijangkiti COVID-19.

Ia berpunca daripada individu yang menghadiri majlis berkenaan.

Majlis perkahwinan berlangsung pada awal Ogos lalu dihadiri 65 orang berbanding 50 orang yang dibenarkan dalam sesuatu perhimpunan.

Upacara berlangsung di sebuah gereja sebelum disusuli majlis resepsi di Big Moose Inn di bandar Millinocket yang mempunyai 4,000 penduduk.

Dilaporkan, 10 hari kemudian 24 orang yang menghadiri perkahwinan itu diuji positif COVID-19 sekali gus mendorong Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC) di Maine melancarkan siasatan lanjut.

Pengarah pusat berkenaan, Nirav Shah mendedahkan tujuh yang maut itu tidak menghadiri majlis terbabit.

Usaha menjejaki kontak rapat majlis terbabit sedang dilakukan. Untuk komuniti di rantau itu, yang telah melonggarkan peraturan penjarakan fizikal yang diperkenalkan sebelumnya, berita tersebut merupakan satu mimpi buruk.

Beberapa penduduk berasa marah dengan penganjur acara, bermula dengan rumah penginapan itu, di mana lesennya telah digantung buat sementara waktu. – AFP

Kelihatan pintu masuk ke Big Moose Inn di mana majlis perkahwinan diadakan di Millinocket, Maine pada 17 September 2020. – AFP